Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Miruna nowozelandzka na wiosennym risotto

Redakcja
Wideo
od 16 lat

Składniki:

  • miruna nowozelandzka firmy Abramczyk
  • ryż arborio - ok. 150 g
  • cebula - 1 mała szt.
  • wino białe - 1/2 szklanki, wytrawne
  • bulion - ok. 1 litra (warzywny)
  • groszek - 1 szklanka
  • masło - 2 łyżki do risotta + 2 łyżki do ryby
  • parmezan - 3 czubate łyżki, świeżo tarty

Na dużą patelnię wlej oliwę, zeszklij na niej drobno posiekaną cebulę.

Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj. Wlej wino. Zaczekaj, aż płyn odparuje.

Dolej 1 szklanki ciepłego bulionu, wymieszaj. Gdy ryż wchłonie cały płyn, dolej kolejną porcję bulionu, stale mieszaj. Powtarzaj, aż ryż uzyska kremową konsystencję, nie będzie przy tym rozgotowany (ok. 15-20 min). Dodaj groszek.

Dodaj parmezan oraz zimne masło. Na wierzchu ułóż poporcjowany filet z miruny nowozelandzkiej. Dopraw.

Na każdym kawałku ryby ułóż pół łyżeczki masła. Przykryj i gotuj na małym ogniu ok. 5 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska