MKTG SR - pasek na kartach artykułów
4 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Bez względu na metodę ogrzewania, praktycznie nie ulega...
fot. Pixabay

Mleko pasteryzowane czy UHT? Takie są różnice

Bez względu na metodę ogrzewania, praktycznie nie ulega zmianom zawartość mleka w: białka, tłuszcz i cukier mleczny – laktozę oraz składniki mineralne. Częściowemu zniszczeniu ulegają nieodporne na działanie temperatury witaminy rozpuszczalne w wodzie, jak witamina C, ale zawartość witaminy C jest w mleku krowim niewielka. W procesie pasteryzacji straty pozostałych witamin nie przekraczają 10 proc., a w metodzie UHT - do 20 proc. w porównaniu do mleka surowego.

Zobacz również

Studenci politechniki wygrali konkurs na zagospodarowanie terenu w Supraślu

Studenci politechniki wygrali konkurs na zagospodarowanie terenu w Supraślu

IMGW ostrzega przed burzami, upałami oraz intensywnym wzrostem stanów wody

IMGW ostrzega przed burzami, upałami oraz intensywnym wzrostem stanów wody

Polecamy

Wybierasz wakacje nad morzem? Spędź urlop na polu namiotowym

Wybierasz wakacje nad morzem? Spędź urlop na polu namiotowym

Na szybką przekąskę zjedz tortillę z tuńczykiem. Palce lizać!

HIT DNIA
Na szybką przekąskę zjedz tortillę z tuńczykiem. Palce lizać!

Arriva Twarde Pierniki Toruń budują drużynę. Są nowe kontrakty

Arriva Twarde Pierniki Toruń budują drużynę. Są nowe kontrakty