Prof. Jadwiga Charzewska z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej tłumaczy, że trzeba zabezpieczać mleko przed ewentualnym zakażeniem: - Bogata wartość odżywcza mleka sprawia, że jest ono również dobrą pożywką dla niepożądanych mikroorganizmów. Wprawdzie w gruczołach mlecznych krów, kóz czy innych ssaków mleko jest jałowe, lecz w trakcie udoju lub wkrótce po nim mleko może się zanieczyścić. Szczególnie groźne mogą być bakterie chorobotwórcze wywołujące choroby zakaźne: np. salmonellozy, dur brzuszny, gruźlicę.
Dlatego mleko przed skierowaniem go do dalszego przerobu (jogurty, kefiry, sery i inne) lub do sprzedaży, jako mleko płynne, poddawane jest obróbce cieplnej. - Proces ten gwarantuje konsumentom odpowiedni poziom higieny w mleku i utrwala jego trwałość oraz świeżość - wyjaśnia ekspertka.
Takie są różnice w mlekach - zobacz!
Podstawowymi metodami są: pasteryzacja i sterylizacja metodą UHT. Czym się różnią i czy to prawda, że dorośli nie powinni pić mleka? Sprawdźcie w naszej galerii.
Źródło: NCEŻ
