
Zalecane przez Instytut Żywności i Żywienia ilości mleka w codziennej diecie: 4-18 lat - 3 - 4 szklanki mleka, 19 - 64 lata - 2 duże szklanki mleka, 65 i więcej - 3 duże szklanki mleka.

Mleko powinni pić także seniorzy. - W dietach osób w podeszłym wieku brakuje wielu ważnych dla zdrowia składników odżywczych: białka, wapnia, magnezu, potasu, witamin z grupy B, witaminy D. A są to właśnie składniki, które są obecne – i to w znaczącej ilości – w mleku i produktach mlecznych - rekomenduje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej.

Nietolerancja laktozy dotyczy poniżej 15 proc. osób w Polsce. Występuje zwykle u małych dzieci, które wraz z upływem lat najczęściej z niej wyrastają.

Laktoza jest dwucukrem występującym w mleku i jego przetworach. Wraz z wiekiem może dochodzić do zmniejszenia wytwarzania laktozy, jednak nie jest to regułą i w naszym społeczeństwie zdarza się rzadko. Nietolerancja laktozy częściej może pojawić się po stosowaniu kuracji antybiotykowej, ale ma ona jedynie charakter przejściowy i po pewnym czasie ponownie możemy spożywać mleko.