Kupując je, pamiętajmy jednak, aby na opakowaniu widniała informacja o tym, że warzywa były mrożone tuż po zbiorach. Mrożenie jest bowiem najlepszą metodą przechowywania jedzenia. Dzięki temu procesowi możliwe jest zachowanie świeżości, zapachu, smaku, barwy i konsystencji produktów bez użycia konserwantów. Dlatego zamrożone warzywa i owoce mają podobną ilość składników, co te prosto z grządki.
Menu plażowicza i wakacjusza: owoce i warzywa w roli głównej
Jednak aby dania przygotowane z produktów zamrożonych nie zaszkodziły, należy przestrzegać zasad dotyczących ich przechowywania i rozmrażania.
Przede wszystkim pamiętajmy, że rozmrożonego produktu nigdy nie można ponownie zamrażać. Już przy częściowym rozmrożeniu zaczynają działać enzymy powodujące psucie się żywności. Dlatego jeśli planujemy kupić mrożone warzywa w odległym sklepie, warto zanieść je do domu w specjalnej torbie termicznej.
W ostatnich latach na polskim rynku asortyment produktów mrożonych znacznie się powiększył. Oprócz tradycyjnych mrożonych warzyw i owoców (truskawki, śliwki, maliny) możemy kupić wiele gotowych mieszanek owocowych i warzywnych.
Czytaj e-wydanie »