- Kujawsko-Pomorskie staje się w coraz większym stopniu zagłębiem produkcji owoców i warzyw. Dominują jabłka i truskawki oraz cebula i marchew. Nadal też tradycyjnie przodujemy w uprawach zbóż, ziemniaków i buraków cukrowych - raportuje Biuro Prasowe Urzędu Marszałkowskiego na postawie danych Urzędu Statystycznego w Bydgoszczy.
Rok 2015 przyniósł zbiór w wysokości ponad 500 tysięcy ton warzyw. W tym worku dominują: cebula, marchew, pomidory i kapusta. Zbiory były podobne, a nwet nieco wyższe od tych z wcześniejszego sezonu (mimo panującej w 2015 suszy), zaś w porównaniu ze średnią z lat 2006-2010 wzrost wynosi 20%. - Z roku na rok powiększa się powierzchnia tego rodzaju upraw i ich udział w produkcji rolniczej regionu, a ich wydajność (liczona plonami z hektara) jest lepsza niż średnio w kraju - informuje urząd marszałkowski.
Kujawsko-Pomorską Strefę AGRO znajdziesz na Facebooku - dołącz do nas!
Analogicznie wygląda sytuacja w przypadku owoców. Ich zbiory w 2015 były o 20% wyższe od średniej wylicoznej w latatch 2006-2010. W poprzednim roku w województwie kujawsko-pomorskim zbiory owoców to prawie 80 tysięcy ton. Zdecydowaną większosć stanowiły jabłka (50 tys. t, 76%), potem wiśnie (ponad 7 tys. ton). Wśród upraw i plonów owoców jagodowych dominują truskawki i porzeczki (łącznie 85%). - Z roku na rok producenci dostarczają na regionalny, krajowy i międzynarodowy rynek coraz więcej tym smacznych owoców – w ubiegłym roku o 10% więcej niż rok wcześniej i o 20% więcej niż średnia 2006-2010 - wylicza urząd.

Co z pozostałymi plonami upraw rolniczych? Były uszczuplone w wyniku suszy. Mimo to w odniesieniu do zbóż, ziemniaków, buraków cukrowych i roślin oleistych region jest w czołówce producentów. "Plony mamy znacznie powyżej średnich w kraju. W 2015 roku wyprodukowaliśmy imponującą ilość 2,5 miliona ton zbożowego ziarna, w przeważającej mierze pszenicy (50 proc.), przenżyta (ponad 20%) i owsa (14%); ponad 400 tys. ton ziemniaków (16% wzrost rok do roku); 500 kwintali buraków cukrowych z każdego z 40 tysięcy hektarów buraczanych pól; ponad 300 tys. ton rzepaku i rzepiku", wylicza Urząd Marszałkowski w Toruniu.

