Najlepsze kurki przyrządzili goście z Wejherowa. Konkurs dla młodych kucharzy w Świeciu [zdjęcia]
(aga)
10 drużyn ze szkół gastronomicznych zmierzyło się wczoraj w Świeciu w ogólnopolskim konkursie kulinarnym o puchar złotej kurki.
Kurka zielononóżka, czyli drób oraz kurka pieprznik jadalny, czyli grzyb były tematem ogólnopolskiego konkursu kulinarnego dla szkół gastronomicznych, który we wtorek 7 października odbył się w Vistula Hotel w Świeciu.
Przyjechała młodzież z Bydgoszczy, Grudziądza, Włocławka, Grubna, Rypina, Kołobrzegu i Wejherowa. Świecie reprezentowali uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych: Robert Kwiecień i Klaudiusz Gałkowski.
Prezes Vistula Hotel - Szymon Wacławik - zapowiada, że za rok odbędzie się kolejna edycja.
Jury ogólnopolskiego konkursu kulinarnego dla szkół gastronomicznych, który we wtorek odbył się w Vistula Hotel w Świeciu, przyznało I miejsce Klaudii Lis i Karolowi Chojnackiemu z Niepublicznej Szkoły Rzemiosła z Wejherowa (na zdjęciu), II miejsce Kornelowi Kuzańskiemu i Tomaszowi Haczkowskiemu z Zespołu Szkół Ekonomiczno Hotelarskich w Kołobrzegu, a III miejsce Krystianowi Marczukowi i Adrianowi Macheli z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Grudziądzu.