Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Uczennice z Kowalewa Pomorskiego wyróżnione w ogólnopolskim konkursie kulinarnym

Agnieszka Romanowicz
Agnieszka Romanowicz
Na pierwszym planie laureatki z Kowalewa Pomroskiego
Na pierwszym planie laureatki z Kowalewa Pomroskiego MRiRW
Kamila Janiszewska i Wioletta Radomska z klasy IVa w Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych przy Zespole Szkół w Kowalewie Pomorskim zdobyły wyróżnienie w XII edycji ogólnopolskiego konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy, autorski przepis kulinarny.

Spis treści

- Zadaniem konkursowym było stworzenie przepisu wykorzystującego produkty tradycyjne, zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne i Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Finał konkursu odbył się w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego (ZSCKR) w Studzieńcu - informuje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

W konkursie mogli brać uczniowie ponadpodstawowych szkół o profilu gastronomicznym, którzy stworzyli autorski przepis kulinarny, uwzględniający co najmniej jeden polski produkt regionalny lub tradycyjny. Tematem XII edycji konkursu było danie główne.

Miejsca na podium zajęli

  • I miejsce: Julia Ślużyńska, Marek Romanowski pod opieką Anny Korzeń, Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku, danie: Polędwiczka sous vide z sosem śliwkowym, puree z marchewki i pierogami z kaszą gryczaną i twarogiem wędzonym;
  • II miejsce: Dominik Dług pod opieką Elżbiety Kurowskiej, Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi – Gastronomik Łódź, danie: Polskie „Surf and turf”;
  • III miejsce: Maria Solińska, Hubert Hyzopski pod opieką Anny Korzeń, Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku, danie: „Pokuczaje” z karpia z sosem piwno-owocowym, puree z fasoli i czarną soczewicą.

Wyróżnienie za podwędzane piersi kaczki

Jury przyznało też wyróżnienia, w tym Kamili Janiszewskiej i Wiolettcie Radomskiej pod opieką Magdaleny Paczkowskiej z Zespołu Szkół w Kowalewie Pomorskim za podwędzane piersi z kaczki z puree z dyni i fasoli z karmelizowaną gruszką i figą w towarzystwie nadwiślańskiej wiśni, otulone sosem śliwkowo-piernikowym.
Szkoła pochwaliła się sukcesem na swoim profilu facebookowym:

- Atmosfera podczas kulinarnej rywalizacji i doskonała organizacja sprawiły, że pobyt w Studzieńcu będziemy długo i miło wspominać. Dziękujemy, że mogłyśmy tam być. Jesteśmy też bardzo wdzięczne naszej dyrekcji, bez wsparcia pana dyrektora Bogdana Oskwarka nasz udział w konkursie byłoby niemożliwy – podkreśliła Magdalena Paczkowska.

Współorganizatorem tego konkursu, obok Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz Polskiej Inicjatywy Kulinarnej, było Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W finale uczestniczył Rafał Romanowski, sekretarz stanu w MRiRW.
– Warto sięgać po tradycyjne, polskie produkty. Posiadane przez nich oznaczenia to gwarancja ich najlepszej jakości. Poszukując smaków, szukajcie przede wszystkim tych polskich – zwrócił się do młodych kucharzy. Sekretarz stanu zauważył, że polska kuchnia tradycyjna zachwyca zagranicznych turystów, także tych z dalekiego świata, np. z Japonii czy Australii, a uznani na świecie kucharze bardzo cenią nasze produkty, które wyróżniają się na tle Europy.

Pozostałe wyróżnienia

  • Katarzyna Klejmont, Maria Renowicka pod opieką Agaty Drywulskiej-Bartyzel, Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. W. Witosa w Suwałkach, danie: Comber z sarny, krupniok w orzechowej panierce, ziemniaki gratin z korycińśkim serem, sos śliwkowy, puree dyniowe, buraki w miodzie, chips z jarmużu,
  • Natalia Macuda, Kacper Grala pod opieką Agaty Majkowskiej, Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Widzewie, danie: Budyń z jagnięciny podhalańskiej z dodatkiem jabłek łąckich i mięty podany z sosem z wiśni nadwiślanki, warzywami grillowanymi na musie z bryndzy i rozetkami fasolowymi;
  • Julia Miedzińska, Maja Bogdańska pod opieką Jarosława Seweryna, Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Brzostowie, danie: Pierś z kurczaka z sosem z jeżyn i miodu pitnego, z puree z fasolki, pyroczkiem smażonym, kapustą modrą pieczoną i ogórkami chili.

Autorzy najlepszych prac otrzymali nagrody oraz dyplomy.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska