https://pomorska.pl
reklama

Uczennice z Kowalewa Pomorskiego wyróżnione w ogólnopolskim konkursie kulinarnym

Agnieszka Romanowicz
Na pierwszym planie laureatki z Kowalewa Pomroskiego
Na pierwszym planie laureatki z Kowalewa Pomroskiego MRiRW
Kamila Janiszewska i Wioletta Radomska z klasy IVa w Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych przy Zespole Szkół w Kowalewie Pomorskim zdobyły wyróżnienie w XII edycji ogólnopolskiego konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy, autorski przepis kulinarny.

Spis treści

- Zadaniem konkursowym było stworzenie przepisu wykorzystującego produkty tradycyjne, zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne i Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Finał konkursu odbył się w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego (ZSCKR) w Studzieńcu - informuje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

W konkursie mogli brać uczniowie ponadpodstawowych szkół o profilu gastronomicznym, którzy stworzyli autorski przepis kulinarny, uwzględniający co najmniej jeden polski produkt regionalny lub tradycyjny. Tematem XII edycji konkursu było danie główne.

Miejsca na podium zajęli

  • I miejsce: Julia Ślużyńska, Marek Romanowski pod opieką Anny Korzeń, Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku, danie: Polędwiczka sous vide z sosem śliwkowym, puree z marchewki i pierogami z kaszą gryczaną i twarogiem wędzonym;
  • II miejsce: Dominik Dług pod opieką Elżbiety Kurowskiej, Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi – Gastronomik Łódź, danie: Polskie „Surf and turf”;
  • III miejsce: Maria Solińska, Hubert Hyzopski pod opieką Anny Korzeń, Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku, danie: „Pokuczaje” z karpia z sosem piwno-owocowym, puree z fasoli i czarną soczewicą.

Wyróżnienie za podwędzane piersi kaczki

Jury przyznało też wyróżnienia, w tym Kamili Janiszewskiej i Wiolettcie Radomskiej pod opieką Magdaleny Paczkowskiej z Zespołu Szkół w Kowalewie Pomorskim za podwędzane piersi z kaczki z puree z dyni i fasoli z karmelizowaną gruszką i figą w towarzystwie nadwiślańskiej wiśni, otulone sosem śliwkowo-piernikowym.
Szkoła pochwaliła się sukcesem na swoim profilu facebookowym:

- Atmosfera podczas kulinarnej rywalizacji i doskonała organizacja sprawiły, że pobyt w Studzieńcu będziemy długo i miło wspominać. Dziękujemy, że mogłyśmy tam być. Jesteśmy też bardzo wdzięczne naszej dyrekcji, bez wsparcia pana dyrektora Bogdana Oskwarka nasz udział w konkursie byłoby niemożliwy – podkreśliła Magdalena Paczkowska.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Współorganizatorem tego konkursu, obok Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz Polskiej Inicjatywy Kulinarnej, było Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W finale uczestniczył Rafał Romanowski, sekretarz stanu w MRiRW.
– Warto sięgać po tradycyjne, polskie produkty. Posiadane przez nich oznaczenia to gwarancja ich najlepszej jakości. Poszukując smaków, szukajcie przede wszystkim tych polskich – zwrócił się do młodych kucharzy. Sekretarz stanu zauważył, że polska kuchnia tradycyjna zachwyca zagranicznych turystów, także tych z dalekiego świata, np. z Japonii czy Australii, a uznani na świecie kucharze bardzo cenią nasze produkty, które wyróżniają się na tle Europy.

Pozostałe wyróżnienia

  • Katarzyna Klejmont, Maria Renowicka pod opieką Agaty Drywulskiej-Bartyzel, Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. W. Witosa w Suwałkach, danie: Comber z sarny, krupniok w orzechowej panierce, ziemniaki gratin z korycińśkim serem, sos śliwkowy, puree dyniowe, buraki w miodzie, chips z jarmużu,
  • Natalia Macuda, Kacper Grala pod opieką Agaty Majkowskiej, Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Widzewie, danie: Budyń z jagnięciny podhalańskiej z dodatkiem jabłek łąckich i mięty podany z sosem z wiśni nadwiślanki, warzywami grillowanymi na musie z bryndzy i rozetkami fasolowymi;
  • Julia Miedzińska, Maja Bogdańska pod opieką Jarosława Seweryna, Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Brzostowie, danie: Pierś z kurczaka z sosem z jeżyn i miodu pitnego, z puree z fasolki, pyroczkiem smażonym, kapustą modrą pieczoną i ogórkami chili.

Autorzy najlepszych prac otrzymali nagrody oraz dyplomy.

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Tym osobom należy się prawie 350 złotych dodatku do emerytury. Oto zasady wypłaty

Tym osobom należy się prawie 350 złotych dodatku do emerytury. Oto zasady wypłaty

Kryształy PRL w cenie złota. Tyle kosztują w 2025 roku popularne misy i wazony

Kryształy PRL w cenie złota. Tyle kosztują w 2025 roku popularne misy i wazony

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska