W Polsce najczęściej wyrzucamy pieczywo, przyznało tak 49% spośród ankietowanych w badaniu dla Federacji Polskich Banków Żywności. Często do kosza trafiają także owoce (39%), wędliny (38%), warzywa (37%) oraz jogurty (33%). Dlaczego? Największa grupa badanych (45%) wskazała, że powodem, dla którego wyrzucają jedzenie jest przeoczenie terminu przydatności do spożycia. Niewłaściwie przechowujemy żywność, nakładamy zbyt duże porcje, kupujemy za dużo. 16 października jest Światowym Dniem Żywności.
- W krajach wysokorozwiniętych, takich jak Stany Zjednoczone czy państwa Unii Europejskiej, na śmietnik trafia około 30 proc. zakupionej żywności Gdyby wyeliminować straty i marnotrawstwo, można by wyżywić na świecie nawet 1 mld głodujących ludzi – komentował minister rolnictwa Marek Sawicki najnowszy raport FPBŻ.
Średnio 1 osoba marnuje w Polsce ok. 123 kg. To 16% żywności, która do nas trafia
- Bardzo niepokoi nas wynik badania - opinia Polaków jest jednoznaczna – dzieci w Polsce nie szanują żywności. To paradoks - milion dzieci żyje w skrajnym ubóstwie w Polsce i nie ma szans na regularne, odżywcze posiłki, skąd zatem brak szacunku do żywności? Efektem braku szacunku jest właśnie marnowanie jedzenia i zanik wrażliwości na osoby żyjące w biedzie. Banki Żywności chcą budować świadomość problemu wśród najmłodszych. Dlatego też w tym roku kierujemy nasz przekaz zwłaszcza do dzieci, uczniów, rodziców i nauczycieli. - komentuje badania Marek Borowski – prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności
Do kosza z posiłków dzieci trafiają kanapki (58%), surówki (42%), zupy (34%), kasza, ryż (33%), warzywa (30%), owoce (29%), mleko (27%).
Zasada 4P
Banki Żywności chcą spopularyzować wśród uczniów z pomocą rodziców i nauczycieli zasadę 4P.
- Pakuj starannie posiłek.
- Poproś o mniejsze porcje (jeśli wiesz, że nie dasz rady zjeść całej porcji).
- Podziel się z innymi (jeśli nie chcesz czegoś zjeść).
- Pięć posiłków dziennie.
Źródło: www.bankizywnosci.pl
