
Siedzuń sosnowy
Zwany popularni kozią brodą. Badania wykazały, że ten grzyb posiada szereg bardzo zdrowych składników biologicznych i farmakologicznych. Siedzuń sosnowy poprawia naszą odporność, przyspiesza gojenie ran, zapobiega cukrzycy i nowotworom.
Na następnych zdjęciach kolejne informacje. Aby przejść do galerii, przesuń zdjęcie gestem lub naciśnij strzałkę w prawo.

Podgrzybek
Mało efektowna nazwa może zniechęcać, ale zupełnie niepotrzebnie. Ten grzyb zawiera mnóstwo flawonoidów i kwasu linolowego. Pierwszy oczyszcza nasz organizm, drugi pomaga dbać o właściwą wagę. Plus - to chyba najczęściej spotykany grzyb w polskich lasach i w sezonie bez trudy zapełnimy koszyk brązowymi okazami.
Na następnych zdjęciach kolejne informacje. Aby przejść do galerii, przesuń zdjęcie gestem lub naciśnij strzałkę w prawo.

Pieczarki
To najczęściej spożywane grzyby na świecie. Dostarczają nam mnóstwo witaminy B, obniżają cholesterol oraz działają profilaktycznie anty-cukrzycowo. W polskich lasach można znaleźć dzikie gatunki pieczarek, które uchodzą za zdrowsze od tych hodowlanych.