Najzdrowsze przyprawy i zioła - warto mieć je w kuchni! Te zioła i przyprawy działają ja lekarstwa
Kurkuma - właściwości
Przepis na "złote mleko", czyli mleko z kurkumą, mógł spopularyzować kurkumę w ostatnich latach, ale ta starożytna przyprawa była używana od stuleci - jej początki sięgają co najmniej 500 roku p.n.e. - ze względu na swoje właściwości lecznicze. Jak wynika z badań, główna substancja czynna kurkumy, kurkumina, pomaga zmniejszyć stan zapalny i jest powiązana ze zmniejszonym ryzykiem raka, chorób serca, cukrzycy typu 2 i neurologicznych chorób zwyrodnieniowych.
Gotowanie dań z kurkumą jest niezwykle łatwe, ponieważ przyprawa ta nie jest zbyt mocna w smaku, dzięki czemu jest bardzo wszechstronna. Można dodać kurkumę do marynat, użyć jej do nacierania na sucho lub spróbować przepisu na "złote mleko". Eksperci radzą łączyć kurkumę z odrobiną czarnego pieprzu lub ze źródłem zdrowego tłuszczu, aby zwiększyć wchłanianie kurkuminy.