Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
By przygotować napar, świeży lub suszony surowiec zalewamy...
fot. Pixabay

Napar z liścia laurowego - oto mój domowy sposób. Wypicie tego naparu pomaga na wiele dolegliwości

Napar i wywar - przygotowanie

By przygotować napar, świeży lub suszony surowiec zalewamy wrzącą wodą, a naczynie przykrywamy na około piętnaście do dwudziestu minut. W tym czasie napar "naciąga", czyli do wody przechodzą składniki lecznicze. Napar musi zostać spożyty w dość krótkim czasie po przygotowaniu - w ciągu dwudziestu czterech godzin.

Wywar stosowany jest szczególnie w przypadku twardych części roślin, takich jak łodygi i korzenie. Surowiec należy poddać działaniu wysokiej temperatury. Wrzuć liście do garnka, zalej wodą i doprowadź wodę do wrzenia. W ten sposób powstaje wywar bogaty w cenne składniki aktywne. Wywar powinien być spożyty jak najszybciej po przygotowaniu. Przed zagotowaniem liście należy moczyć przez około pół godziny. Gdy woda się zagotuje, trzeba zmniejszyć gaz i gotować jeszcze trochę wywar na małym ogniu, by wydobyć moc rośliny.

Zobacz również

MKS Będzin wraca do PlusLigi. W finale play off pokonał BBTS Bielsko-Biała ZDJĘCIA

MKS Będzin wraca do PlusLigi. W finale play off pokonał BBTS Bielsko-Biała ZDJĘCIA

Ostróda, kameralne Mazury z wszystkimi wygodami

Ostróda, kameralne Mazury z wszystkimi wygodami

Polecamy

Agricola - Syn Ziemi 2024. Termin zgłoszeń minie15 maja

Agricola - Syn Ziemi 2024. Termin zgłoszeń minie15 maja

Ogień olimpijski dotarł do wybrzeży Francji. Początek sztafety olimpijskiej

Ogień olimpijski dotarł do wybrzeży Francji. Początek sztafety olimpijskiej

Świadczenia podzieliły sołtysów. Prawo będzie zmienione

Świadczenia podzieliły sołtysów. Prawo będzie zmienione