Napar z liścia laurowego - oto mój domowy sposób. Wypicie tego naparu pomaga na wiele dolegliwości
Napar i wywar - przygotowanie
By przygotować napar, świeży lub suszony surowiec zalewamy wrzącą wodą, a naczynie przykrywamy na około piętnaście do dwudziestu minut. W tym czasie napar "naciąga", czyli do wody przechodzą składniki lecznicze. Napar musi zostać spożyty w dość krótkim czasie po przygotowaniu - w ciągu dwudziestu czterech godzin.
Wywar stosowany jest szczególnie w przypadku twardych części roślin, takich jak łodygi i korzenie. Surowiec należy poddać działaniu wysokiej temperatury. Wrzuć liście do garnka, zalej wodą i doprowadź wodę do wrzenia. W ten sposób powstaje wywar bogaty w cenne składniki aktywne. Wywar powinien być spożyty jak najszybciej po przygotowaniu. Przed zagotowaniem liście należy moczyć przez około pół godziny. Gdy woda się zagotuje, trzeba zmniejszyć gaz i gotować jeszcze trochę wywar na małym ogniu, by wydobyć moc rośliny.