Nasze Dobre 2012. Pierogi z serem z firmy ROKA podbiły podniebienia! [zdjęcia]

(tik)Zaktualizowano 
Dyplom i statuetkę odebrała Beata Kaczmarek z rąk Wiesława Łasińskiego, prezesa Cechu Rzemiosł w Grudziądzu Katarzyna Paczewska
Rodzinna firma ROKA z Kcyni zdobyła 1. miejsce wśród produktów spożywczych w głosowaniu Czytelników oraz została wyróżniona przez Kapitułę.

Z sukcesem produkuje nie tylko pierogi, ale też lody, pyzy i kopytka. - Przykładamy dużą wagę do jakości produktów, by klient chciał kupić je kolejny raz - mówi Izabela Witczak, córka właścicieli kcyńskiej firmy.

Skąd pochodzi nazwa przedsiębiorstwa? Od dwóch pierwszych liter ROdzina KAczmarków. Firma istnieje od 1983 roku i korzeniami sięga tradycji rzemieślniczych. Interes rozpoczynali od lodów.

- Pracują tu wspólnie dwa pokolenia: rodzice i dzieci - wyjaśnia Beata Kaczmarek, żona właściciela. - Syn Michał odpowiada za sprzedaż i dystrybucję a córka Izabela za produkcję. Przez blisko 30 lat staraliśmy się z mężem stworzyć małe, ale silne przedsiębiorstwo. Cieszę się, że kontynuują to dzieci a trzon firmy stanowią dobrzy pracownicy, zatrudnieni u nas od lat. - Rozwój firmy umożliwił nam uruchomienie w 2007 roku produkcji pierogów mrożonych, które szybko znalazły uznanie wśród klientów.

- Początkowo był to sposób na zapewnienie firmie ciągłości produkcji - dodaje Izabela Witczak. - Dzięki pierogom, nasi pracownicy otrzymali stałe zatrudnienie.

Firma produkuje szeroką gamę lodów oraz 18 wyrobów mącznych mrożonych: pierogi,  pyzy, knedle, kopytka. Jest też dystrybutorem ryb i mrożonek. - Branża spożywcza to trudny rynek, ale staramy się przekonywać, że dobrze produkując, da się żyć - wyjaśnia córka właścicieli. - Wiemy, że cenowo nie wygramy z marketami. Jednak nie da się zrobić dobrych pierogów za trzy złote. Kilogram samego twarogu kosztuje więcej a w naszych pierogach nadzienie to blisko 40 proc.

ROKA rozwija się, właśnie kupiono nową maszynę do pierogów, dzięki której wydajność produkcji zwiększyła się. - Przygotowujemy się już do sezonu świątecznego, gdy sprzedaż pierogów z kapustą i grzybami jest największa - mówi Witczak. - Będziemy pracować na dwie zmiany.

- Cieszymy się też, bo udało się pozyskać hurtownię w Gnieźnie, która rozprowadza nasz towar. Planujemy również wydłużyć tunel zamrażalniczy - dodaje pani Izabela. - Raz w tygodniu, w piątek, gdy sprzedaż pierogów jest największa, jeździmy z degustacjami do sklepów. Prosimy wtedy klientów o opinię - co należy poprawić, co się podoba, a co nie. Dużą satysfakcję i zadowolenie czujemy,  gdy chwalą wyroby.

- Mam nadzieję, że dzięki plebiscytowi pokażemy, że firmy działające w małych miastach takich jak Kcynia, także mają szanse zaistnieć w regionie - dodaje Zbigniew Kaczmarek, właściciel.

polecane: Flesz - e-papieros zagraża zdrowiu

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3