Nasze Dobre 2012. Pierogi z serem z firmy ROKA podbiły podniebienia! [zdjęcia]

tik
Dyplom i statuetkę odebrała Beata Kaczmarek z rąk Wiesława Łasińskiego, prezesa Cechu Rzemiosł w Grudziądzu
Dyplom i statuetkę odebrała Beata Kaczmarek z rąk Wiesława Łasińskiego, prezesa Cechu Rzemiosł w Grudziądzu Katarzyna Paczewska
Udostępnij:
Rodzinna firma ROKA z Kcyni zdobyła 1. miejsce wśród produktów spożywczych w głosowaniu Czytelników oraz została wyróżniona przez Kapitułę.

Z sukcesem produkuje nie tylko pierogi, ale też lody, pyzy i kopytka. - Przykładamy dużą wagę do jakości produktów, by klient chciał kupić je kolejny raz - mówi Izabela Witczak, córka właścicieli kcyńskiej firmy.

Skąd pochodzi nazwa przedsiębiorstwa? Od dwóch pierwszych liter ROdzina KAczmarków. Firma istnieje od 1983 roku i korzeniami sięga tradycji rzemieślniczych. Interes rozpoczynali od lodów.

- Pracują tu wspólnie dwa pokolenia: rodzice i dzieci - wyjaśnia Beata Kaczmarek, żona właściciela. - Syn Michał odpowiada za sprzedaż i dystrybucję a córka Izabela za produkcję. Przez blisko 30 lat staraliśmy się z mężem stworzyć małe, ale silne przedsiębiorstwo. Cieszę się, że kontynuują to dzieci a trzon firmy stanowią dobrzy pracownicy, zatrudnieni u nas od lat. - Rozwój firmy umożliwił nam uruchomienie w 2007 roku produkcji pierogów mrożonych, które szybko znalazły uznanie wśród klientów.

- Początkowo był to sposób na zapewnienie firmie ciągłości produkcji - dodaje Izabela Witczak. - Dzięki pierogom, nasi pracownicy otrzymali stałe zatrudnienie.

Firma produkuje szeroką gamę lodów oraz 18 wyrobów mącznych mrożonych: pierogi,  pyzy, knedle, kopytka. Jest też dystrybutorem ryb i mrożonek. - Branża spożywcza to trudny rynek, ale staramy się przekonywać, że dobrze produkując, da się żyć - wyjaśnia córka właścicieli. - Wiemy, że cenowo nie wygramy z marketami. Jednak nie da się zrobić dobrych pierogów za trzy złote. Kilogram samego twarogu kosztuje więcej a w naszych pierogach nadzienie to blisko 40 proc.

ROKA rozwija się, właśnie kupiono nową maszynę do pierogów, dzięki której wydajność produkcji zwiększyła się. - Przygotowujemy się już do sezonu świątecznego, gdy sprzedaż pierogów z kapustą i grzybami jest największa - mówi Witczak. - Będziemy pracować na dwie zmiany.

- Cieszymy się też, bo udało się pozyskać hurtownię w Gnieźnie, która rozprowadza nasz towar. Planujemy również wydłużyć tunel zamrażalniczy - dodaje pani Izabela. - Raz w tygodniu, w piątek, gdy sprzedaż pierogów jest największa, jeździmy z degustacjami do sklepów. Prosimy wtedy klientów o opinię - co należy poprawić, co się podoba, a co nie. Dużą satysfakcję i zadowolenie czujemy,  gdy chwalą wyroby.

- Mam nadzieję, że dzięki plebiscytowi pokażemy, że firmy działające w małych miastach takich jak Kcynia, także mają szanse zaistnieć w regionie - dodaje Zbigniew Kaczmarek, właściciel.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Gazeta Pomorska
Dodaj ogłoszenie