Filet z piersi kurczaka z Drobeksu i pierogi z gęsiną od Sowy to "Najlepsze Produkty Spożywcze Pomorza i Kujaw"

Agnieszka Domka-Rybka
Agnieszka Domka-Rybka
Filet z kurczaka z papryką i pierogi z gęsiną to najlepsze produkty w tegorocznej edycji konkursu Najlepszy Produkt Spożywczy Pomorza i Kujaw zorganizowanego przez Urząd Marszałkowski oraz Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego.

24 października w Międzynarodowym Centrum Spotkań Młodzieży w Toruniu odbyło się uroczyste wręczenie nagród laureatom.

Celem konkursu, zorganizowanego już po raz trzynasty, jest promocja produktów spożywczych wysokiej jakości, wytwarzanych na terenie naszego województwa. Dla producentów żywności jest to możliwość promocji oraz dotarcia do nowych odbiorców. Konkurs zwraca uwagę na produkty, które warto wybrać spośród szerokiej oferty artykułów dostępnych na rynku.

Polecamy także: Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza 2018. Oto zwycięzcy! Zobaczcie wideo z finału w Urzędzie Marszałkowskim w Toruniu

W tegorocznej rywalizacji konkursowej uczestniczyło dwanaście zakładów przetwórczych, które poddały pod ocenę jury dwadzieścia jeden produktów, oraz sześć hotelowych restauracji (w tym trzy warsztaty szkół gastronomicznych), które przygotowały łącznie piętnaście potraw. Wśród nich znalazły się takie przysmaki jak zupa z suszonych grzybów z kluskami lanymi, pierś kaczki marynowana w miodzie, kiełbaski koktajlowe z papryką, placek drożdżowy ze śliwkami, chleb szlachecki z maślanką oraz placki z pasternaka z gulaszem z dzika i marynowaną cukinią.

Polecamy także: Daniel Żurkowski produkuje lody z pasją. Wymyślił aż 240 smaków!

Wśród produktów zgłoszonych do udziału komisja konkursowa wyłoniła trzy najlepsze w każdej z kategorii:

Zakłady przetwórcze przemysłu rolno-spożywczego:

I miejsce – Przedsiębiorstwo Drobiarskie Drobex w Bydgoszczy za produkt „Filet z piersi kurczaka w posypce z papryką”

II miejsce – Henkell Freixenet Polska w Toruniu za produkt Dalkowski Wódka Jarzębinowa

III miejsce – Piekarnia U Dziadka w Toruniu za sernik domowy.

Filet z piersi kurczaka z Drobeksu  i pierogi z gęsiną od Sowy to
Nadesłane

Restauracje hotelowe:

I miejsce – Cukiernia Sowa, oddział toruński za pierogi z gęsiną

II miejsce – Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kowalu (powiat włocławski) za produkt zupę z suszonych grzybów z kluskami lanymi

III miejsce – Piekarnia Gruzińska Puri w Toruniu za gruziński placek Kubdari.

Laureaci konkursu otrzymali pamiątkowe statuetki. Nagrodą dla zwycięzców jest również możliwość promowania nagrodzonych produktów na stoisku województwa podczas Międzynarodowych Targów Rolno-Spożywczych Grüne Woche 2020 w Berlinie.

Polecamy także: Sery Ślesińskie ze Spiżarni Hrabiny Potulickiej są doprawiane pasją i nutką historii. Hrabiowski smak! [zdjęcia]

Wysokie ceny gazu. Gazprom szantażuje Europę.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie