To jeden z faworytów naszego plebiscytu! Chleb żytni z metra 100 % należy do produktów, na które Czytelnicy oddali najwięcej głosów.
Dzięki odpowiedniemu wypiekowi posiada nieregularne pęknięcia, które dodatkowo podkreśla posypka z mąki. Tworzy to charakterystyczną fakturę typową dla tego rodzaju pieczywa.
Chleb żytni z metra (NDKP.19) ma złocistobrązową, chrupiącą skórkę. Jest produkowany na naturalnym zakwasie uzyskanym metodą fermentacji wielofazowej, czyli bez dodatku substancji wypiekowych. Stosowanie do produkcji takiego kwasu powoduje, że długo zachowuje świeżość i ma charakterystyczny aromat i smak. Jest naturalnie gazowany, dzięki technologii wytwarzania zbliżonej do warzenia piwa. Żytni z metra to nie tylko oryginalny smak. Kwas chlebowy bogaty jest w witaminy z grupy B.
Zawiera również witaminę C. Enzymy i bakterie kwasu mlekowego wspomagają i regulują mikroflorę jelitową. Składniki mineralne i witaminy zawarte w kwasie chlebowym pomagają w leczeniu dolegliwości, takich chorób jak: astma, osteoporoza, stwardnienie tętnic, schorzenia jelit, cukrzyca czy grzybica.
Żyto sprzyja poprawie samopoczucia i wpływa pozytywnie na nasz organizm. Wspomaga odporność organizmu. Jego ziarna bogate są również w witaminy z grupy B, witaminę E, PP oraz kwas foliowy. Spożywanie chleba żytniego ułatwia utrzymanie prawidłowej masy ciała, gdyż uczucie sytości utrzymuje się znacznie dłużej.
To dobra metoda na obniżenie stężenia "złego" cholesterolu LDL.
Tutaj sprawdzicie, jak przebiega głosowanie w kategorii "Pieczywo".
Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza 2013. Najlepsze firmy czekają na Wasze głosy!
Trwa walko o to logo - "Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza 2013. Znak jakości Gazety Pomorskiej":
