https://pomorska.pl
reklama

Sprawdzone przepisy na chleb. To przepisy idealne nie tylko na Światowy Dzień Chleba

Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Wiecie, że miesięcznie średnio każdy z nas zjada prawie 3 kg pieczywa? Najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepły, chrupiący i pachnący. 16 października przypada Światowy Dzień Chleba. Koronawirus przyczynił się do tego, że więcej osób zaczęło piec chleby czy bułki samodzielnie, by rzadziej odwiedzać sklepy. Przypominamy sprawdzone przepisy.

Pszenny, żytni, razowy, gryczano-orkiszowy, z dodatkiem kapusty, ziół, żurawiny albo boczku - wymieniać można długo. Wybór chlebów w piekarniach jest bardzo duży. To od wieków ważny punkt w naszej codziennej diecie.

"Ma on szczególne miejsce w chrześcijaństwie oraz w słowiańskiej kuchni. Chlebem należało dzielić się z potrzebującymi. Było to oznaką przyjaźni, miłości, dobroci", przypomina Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa z okazji Światowego Dnia Chleba.

Najprostszy przepis na domowy chleb

Zanim sięgniemy po ciekawe fakty na temat chleba, podpowiadamy, jak go zrobić z udziałem świeżych drożdży. Zależnie od tego, jaką wybierzecie mąką, może to być pieczywo pszenne, żytnie, mieszane itd.

Składniki potrzebne do zrobienia chleba

  • 700 g mąki
  • 500 ml ciepłej wody
  • 25 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju

Jak zrobić chleb krok po kroku? Wspominałam już, że będzie prosto?

  1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy, aż powstanie gładka masa, składniki połączą się.
  2. Miskę z chlebowym ciastem przykrywamy folią i wstawiamy na ok. 6 godzin do lodówki, np. na noc.
  3. Urosło? Wyjmujemy miskę z ciastem i krótko zagniatamy.
  4. Zostawiamy na pół godziny na blacie, żeby się ogrzało, odpoczęło.
  5. Włączamy piekarnik (temp. 200 stopni), umieszczamy w nim dół naczynia żaroodpornego lekko przyprószonego mąką.
  6. Ostrożnie przekładamy ciasto do nagrzanego naczynia, przykrywamy pokrywą.
  7. Po 30 min pieczenia zdejmujemy pokrywę (ostrożnie, gorąca) i pieczemy jeszcze 20 min, chleb się przyrumieni.
  8. Wyjmujemy po łącznie 50 minutach pieczenia, chleb jest gotowy.

Rolnictwo

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Do ciasta można dodać dowolne ziarna, np. słonecznika czy dyni, posypać nimi także chleb na wierzchu wkładając do piekarnika.

Chleb nasz powszedni jemy kilogramami

- Z badań budżetów gospodarstw domowych GUS w 2019 r. średnie miesięczne spożycie przetworów zbożowych w Polsce wyniosło 5,36 kg na osobę - wskazuje Marcin Wroński, Zastępca Dyrektora Generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa. - W strukturze konsumpcji dominującą pozycję zachowało pieczywo ze średnim miesięcznym spożyciem 2,98 kg na osobę. Udział pieczywa w konsumpcji produktów zbożowych w 2019 r. wynosił 56%.

Nie tylko w kraju zajadamy się naszymi wyrobami. - Systematycznie rośnie eksport pieczywa i wyrobów cukierniczych. W sezonie 2019/2020 eksport tych produktów osiągnął poziom 1,8 mld euro (*Dotyczy produktów o kodzie CN 1905), o 9% wyższy niż w poprzednim sezonie. W wartości eksportu pieczywa i wyrobów cukierniczych wywóz pieczywa stanowił około 9%. Eksport tych produktów w 2019 r. odbywał się przede wszystkim do UE, a także do Rosji – podkreśla dyrektor Marcin Wroński.

KOWR: W ostatnim czasie obserwowane są zmiany preferencji i gustów konsumentów w kierunku nabywania produktów naturalnych, prozdrowotnych i ekologicznych, do których zalicza się pieczywo wytwarzane w tradycyjny sposób, a także preferowanie rodzimych produktów piekarniczych (patriotyzm konsumencki) przy podejmowaniu decyzji zakupowych.

- Pieczywo wytwarzane w Polsce odznacza się wysoką jakością. Na liście produktów tradycyjnych prowadzonej przez MRiRW znajdują się 362 wyroby piekarnicze i cukiernicze wytwarzane w różnych regionach kraju z polskich mąk, a 7 wyrobów piekarniczych posiada unijne certyfikaty produktów regionalnych i tradycyjnych - dodaje zastępca Dyrektora Generalnego KOWR. Są to:

  • rogal świętomarciński,
  • andruty kaliskie,
  • pierekaczewnik,
  • obwarzanek krakowski,
  • chleb prądnicki,
  • kołocz śląski/kołacz śląski
  • cebularz lubelski.

Więcej przepisów na chleb i bułki:

https://www.facebook.com/MRiRW/posts/4823347224343873

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Anomalie wyborcze w Grudziądzu. Zaskakujące wyniki w lokalach

Anomalie wyborcze w Grudziądzu. Zaskakujące wyniki w lokalach

Raz w miesiącu podsypuję tym zamiolkukasa. W mig wypuszcza nowe liście

Raz w miesiącu podsypuję tym zamiolkukasa. W mig wypuszcza nowe liście

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska