Kapituła plebiscytu "Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza 2014. Znak jakości Gazety Pomorskiej" uznała jego pierogi z gęsiną i sosem żurawinowym Pierogarni Bydgoskiej za najlepszy "Artykuł spożywczy przetwórstwo i pieczywo".
Wszystko, co produkuje się z sercem, robi się jak najlepiej
- To najlepsze pierogi z naszej oferty, z gęsi kołudzkiej pieczonej przez pięć godzin w ziołach, jak trzeba. Później są nadziewane do cieniutkiego, delikatnego ciasta. Podaje się je z kwaskowatym sosem żurawinowym. Palce lizać! W ich produkcję wkładamy dużo pracy i przede wszystkim serca. Wszystko, co robi się z sercem, robi się dobrze - Wojciech Stawujak z zawodu jest aktorem, ale przerwał karierę, gdy teatr przestał zarabiać na jego utrzymanie. Tak został przedsiębiorcą i otworzył Pierogarnię Bydgoską.
Pierogi z gęsiną i sosem żurawinowym sławią nasz region, ale to nie jedyny taki produkt, bo jest ich dużo więcej.
Również w zeszłym roku, ale kategorii "Artykuły spożywcze mięsa i wędliny", zwyciężyła "Kiełbasa Kociewska jak z weka". Wybrała ją zarówno Kapituła, jak i zdobyła najwięcej głosów Czytelników. Jej producent, Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska w Pruszczu, to jedna z nielicznych w kraju, która przetrwała i potrafiła dostosować się do wymogów kapitalistycznego rynku. Ma bogaty asortyment, bo to aż 80 pozycji tradycyjnych wędlin. Zajmuje się także ubojem mięsa, które skupuje od okolicznych rolników. Prowadzi również piekarnię. Ma własny młyn - piękny, zabytkowy z 1922 roku. Zboże, jak tuczniki, skupuje od gospodarzy, a własna mąka tylko potwierdza jakość tutejszego pieczywa.
Przypomnijmy przy okazji, że Spółdzielnia Samopomoc Chłopska w Pruszczu już wcześniej, w 2010 roku, zdobyła tytuł "Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza" - za wyroby masarskie.
Podwójną laureatką została także Kujawska Spółdzielnia Mleczarska KeSeM we Włocławku - w kategorii "Artykuły spożywcze nabiał". Wyróżniono ją za "Twaróg klinek tłusty z Kujaw i ziemi dobrzyńskiej". Ma on nie tylko tradycyjny smak, ale i pamiętny kształt klina. Jest produkowany w technologii obróbki ręcznej. Spółdzielnia nie używa aromatów, barwników i konserwantów, a mleka krowiego pochodzącego z czystych terenów ziemi dobrzyńsko-kujawskiej.
Czytelnicy docenili także chleb razowy ze śliwką Piekarni Cukierni Stan - Mar w Czarżu. Po raz pierwszy firma wystartowała w plebiscycie w 2011 roku i od razu sięgnęła po laury - nagrodę Czytelników za "Chleb firmowy". W 2012 roku poszczęściło jej się z "Chlebem żytnim z amarantusem" - zdobył 3. miejsce w głosowaniu. W ubiegłorocznej edycji nasi Czytelnicy oddali najwięcej głosów na "Chleb 100% żytni", znowu ze "Stan-Maru".
Jest doskonała okazja pokazać, co produkujecie
"Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza" to wyjątkowy plebiscyt, którego kolejna edycja właśnie się rozpoczęła. Jest więc doskonała okazja, żeby przedstawić swoją firmę, jej produkty i usługi! Ocenią je członkowie naszej kapituły, w skład której zaprosiliśmy znamienite postaci życia gospodarczego naszego regionu oraz laureatów ubiegłorocznej edycji. Swoich faworytów, tradycyjnie, wskażą także Czytelnicy "Gazety Pomorskiej". Zwycięzców zaprosimy na uroczystą galę, opiszemy, uzyskają znak jakości, którym będą mogli posługiwać się przez okrągły rok oraz otrzymają od nas darmową kampanię reklamową. Można wystartować w następujących kategoriach: " Artykuły spożywcze - mięso i wędliny", "Artykuły spożywcze - pieczywo", "Artykuły spożywcze - nabiał", "Artykuły spożywcze - produkty ekologiczne", "Artykuły spożywcze - przetwórstwo i pozostałe", "Usługi budowlane i developerskie", "Usługi medyczne", " Usługi", " SPA, turystyka" i "Przemysł".
