Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza 2016. Bez jaj! To makaron od Babalskich. Głosujcie! [wyniki]

RED
Nadesłane
Makaron z Pokrzydowa jest nie tylko bez jaj, ale także bez soli.

Wytwórnia Makaronu "Bio" Aleksandry i Mieczysława Babalskich w Pokrzydowie koło Brodnicy zgłosiła do naszego plebiscytu "Makaron razowy orkiszowy BIO".

Państwo Babalscy od 1986 roku prowadzą ośmiohektarowe, gospodarstwo ekologiczne. Od 1991 roku działa przy nim wytwórnia makaronu BIO. Powstaje w niej między innymi makaron razowy z orkiszu.

W 2014 roku właściciele firmy odznaczeni zostali Kawalerskim Krzyżem Zasługi przez Prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej.
W ich gospodarstwie produkuje się między innymi stare gatunki zbóż: pszenicę orkisz, pszenicę płaskurkę i samopszę. Jest tu również kolekcja starych odmian jabłoni, wiśni i czereśni. Są też kury zielononóżki i perliczki, a także bydło rasy czerwonej polskiej. Podstawową działalnością w Pokrzydowie jest jednak przetwórstwo zbóż ekologicznych. Decyzja taka zapadła, ponieważ w naszym regionie od lat jest skupisko gospodarstw ekologicznych. Brakowało natomiast produktów zbożowych z ekologicznymi certyfikatami. Gospodarstwo, jak i wytwórnia makaronu, szybko takie certyfikaty uzyskały. Początki nie były łatwe. Produkcja była niewielka, a klienta trzeba było szukać.

Z czasem obok makaronu razowego z pszenicy pochodzącej z ekologicznych upraw powstawać w niej zaczęły makarony z żyta i orkiszu, a grono rodziny musiały zacząć wspierać dodatkowe osoby. Obecnie pracowników jest dziesięcioro. Znacząco zwiększyła się też produkcja zakładu. Podczas, gdy w pierwszych latach przerabiano w nim po kilka ton zbóż rocznie, teraz jest to około 600 ton.
Systematycznie rośnie też oferta wytwórni. Dziś są w niej mąki razowe (pszenne, żytnie, orkiszowe, jęczmienne, owsiane i gryczane), makarony razowe pszenne, żytnie, orkiszowe i z ziołami, płatki zbożowe, kasze, otręby, ziarna zbóż, a także kawa orkiszowa i poduszki z plew gryki i orkiszu.

Szczególne miejsce wśród wyrobów wytwórni zajmuje makaron razowy orkiszowy, który powstaje bez jaj i soli, tylko z połączenia mąki i wody.

Orkisz to stara odmiana pszenicy, bogata w błonnik i mikroelementy. Obniża poziom cholesterolu we krwi, wzmacnia organizm, wspomaga trawienie.

Chcą Państwo oddać głos na makaron BIO? Można wysłać SMS na 72355 wpisując w nim treść: EKO.1 (kategoria: "Produkty ekologiczne").

Kto prowadzi w poszczególnych kategoriach plebiscytu? Aktualne wyniki znajdą Państwo tutaj

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska