Stali i pewni dostawcy
Do naszego plebiscytu zgłosiła "Twaróg śmietankowy z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej". Produkuje go wyłącznie z mleka krowiego z dodatkiem kultur bakterii fermentacji mlekowej. Surowiec pochodzi od stałych dostawców, czyli członków Kujawskiej Spółdzielni Mleczarskiej. Jest to produkt z tzw. czystą etykietą, ponieważ do jego produkcji nie stosuje się żadnych dodatków- aromatów, barwników, substancji konserwujących.
Zgłoszony do certyfikatu
Dzięki wysokiej zawartości tłuszczu (16 proc) oraz dodatkowej homogenizacji mleka, twaróg uzyskuje wyjątkowy posmak śmietanki oraz konsystencję odpowiednią do smarowania choćby kanapek, a np. po dodaniu nowalijek otrzymujemy gotowy twarożek już bez dodawania śmietany.
Został uhonorowany krajowym znakiem jakości "Jakość Tradycja", który służy wyróżnieniu artykułów żywnościowych wysokiej jakości z uwzględnieniem produktów regionalnych oraz jest zgłoszony do nadania certyfikatu Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego.
Tradycja wytwarzania serów twarogowych w Polsce została zapoczątkowana właśnie na Kujawach. W miejscowości Kruszyn koło Włocławka znaleziono najstarsze ślady ich produkcji liczące ok. 7 tys. lat.
Twarogi w Kujawskiej Spółdzielni Mleczarskiej są produkowane z mleka pochodzącego z czystych ekologicznie terenów, m. in. Gostynińsko Włocławskiego Parku Krajobrazowego.
Zapraszamy do udziału w IX edycji plebiscytu "Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza 2016. Znak jakości Gazety Pomorskiej".
Firmy mogą startować w kategoriach: mięso i wędliny, pieczywo, nabiał, produkty ekologiczne, przetwórstwo i cukiernictwo.
Zgłoszenia przyjmuje i informacji na ten temat udziela Grzegorz Zajączkowski, tel. 697-770-279, e-mail:[email protected].
