Kaszanka jest jednym z najbardziej tradycyjnych wyrobów masarskich. To też bogactwo żelaza, dobrze przyswajalnego przez organizm.
Produkt ten swoje walory smakowe zawdzięcza przede wszystkim wykorzystaniu do jej produkcji doskonałej jakości składników i zastosowaniu naturalnych przypraw. Za jej jakość i smak odpowiada też brak dodatków funkcjonalnych, czyli konserwantów.
Kaszanka nadziewana jest w naturalne jelito wołowe proste. Smakuje doskonale jako danie z patelni, podawana z cebulką. Jest jedną z ulubionych potraw miłośników tradycyjnej polskiej kuchni.
Jest też odżywcza
Czy wiecie, że kaszanka należy do produktów, który ma liczne wartości odżywcze? „Zaletą kaszanki jest wysoka zawartość żelaza, które bierze udział w organizmie w transporcie i magazynowaniu tlenu, jest wykorzystywane do produkcji krwinek czerwonych, uczestniczy w syntezie DNA, pełni rolę w procesach odpornościowych a jego niedobór w organizmie prowadzi do anemii. Jest to żelazo hemowe, które jest lepiej przyswajalne przez organizm niż żelazo niehemowe, które pochodzi z produktów roślinnych. To też źródło cynku, miedzi i potasu, witamin z grupy B (z powodu zawartości kaszy gryczanej lub jęczmiennej)” - wyliczają zalety eksperci Poradnika Zdrowie.
NASZE DOBRE Z KUJAW I POMORZA 2018. GŁOSOWANIE TRWA. FIRMY LICZĄ NA WAS
W sumie w masarni GS w Pruszczu powstaje około stu wyrobów wędliniarskich. Są to kiełbasy, kabanosy, szynki, pasztety, wędzonki, salcesony i polędwice. Część z nich powstaje w oparciu o tradycyjne receptury, w tym i takie, które niegdyś zostały zarzucone i dopiero w ostatnich latach są ponownie wykorzystywane.
Inne produkty z Pruszcza powstają w oparciu o nowe receptury, będące konsekwencją poszukiwania nowych smaków. Wyroby gminnej spółdzielni są dzięki temu cenione za wysoką jakość i wyśmienity smak zarówno przez smakoszy tradycyjnych wyrobów, jak i te osoby, które lubią nowości w kuchni.
To firma z tradycjami
Spółdzielnia z Pruszcza działa już od ponad 70 lat. Zatrudnia ponad 200 pracowników, dzięki czemu jest największym pracodawcą w gminie Pruszcz.
Kaszanka Kociewska startuje w kategorii „Mięso i wędliny”. Tutaj możecie oddać na nią głos