Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza 2018. Kaszanka z Kociewia. Taki smak, jak u babci

TIK
Nadesłane
Kaszanka Kociewska, wytwarzana w masarni Gminnej Spółdzielni „Samopomoc Chłopska” w Pruszczu, przygotowywana jest z kaszy jęczmiennej, krwi i kawałków mięsa. Według starych receptur.

Kaszanka jest jednym z najbardziej tradycyjnych wyrobów masarskich. To też bogactwo żelaza, dobrze przyswajalnego przez organizm.

Produkt ten swoje walory smakowe zawdzięcza przede wszystkim wykorzystaniu do jej produkcji doskonałej jakości składników i zastosowaniu naturalnych przypraw. Za jej jakość i smak odpowiada też brak dodatków funkcjonalnych, czyli konserwantów.

Kaszanka nadziewana jest w naturalne jelito wołowe proste. Smakuje doskonale jako danie z patelni, podawana z cebulką. Jest jedną z ulubionych potraw miłośników tradycyjnej polskiej kuchni.

Jest też odżywcza

Czy wiecie, że kaszanka należy do produktów, który ma liczne wartości odżywcze? „Zaletą kaszanki jest wysoka zawartość żelaza, które bierze udział w organizmie w transporcie i magazynowaniu tlenu, jest wykorzystywane do produkcji krwinek czerwonych, uczestniczy w syntezie DNA, pełni rolę w procesach odpornościowych a jego niedobór w organizmie prowadzi do anemii. Jest to żelazo hemowe, które jest lepiej przyswajalne przez organizm niż żelazo niehemowe, które pochodzi z produktów roślinnych. To też źródło cynku, miedzi i potasu, witamin z grupy B (z powodu zawartości kaszy gryczanej lub jęczmiennej)” - wyliczają zalety eksperci Poradnika Zdrowie.

NASZE DOBRE Z KUJAW I POMORZA 2018. GŁOSOWANIE TRWA. FIRMY LICZĄ NA WAS

W sumie w masarni GS w Pruszczu powstaje około stu wyrobów wędliniarskich. Są to kiełbasy, kabanosy, szynki, pasztety, wędzonki, salcesony i polędwice. Część z nich powstaje w oparciu o tradycyjne receptury, w tym i takie, które niegdyś zostały zarzucone i dopiero w ostatnich latach są ponownie wykorzystywane.

Inne produkty z Pruszcza powstają w oparciu o nowe receptury, będące konsekwencją poszukiwania nowych smaków. Wyroby gminnej spółdzielni są dzięki temu cenione za wysoką jakość i wyśmienity smak zarówno przez smakoszy tradycyjnych wyrobów, jak i te osoby, które lubią nowości w kuchni.

To firma z tradycjami

Spółdzielnia z Pruszcza działa już od ponad 70 lat. Zatrudnia ponad 200 pracowników, dzięki czemu jest największym pracodawcą w gminie Pruszcz.

Kaszanka Kociewska startuje w kategorii „Mięso i wędliny”. Tutaj możecie oddać na nią głos

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie