Gęsina to mięso o wyjątkowych walorach odżywczych i smakowych. Jej cechą jest wysoka zawartość tłuszczów nienasyconych, tych samych, które znajdują się na przykład w oliwie, a więc dobrze wchłanianych i zdrowych dla organizmu. Kwasy tłuszczowe gęsiny są dobrze przyswajalne i polecane, zwłaszcza osobom, które mają problemy z cholesterolem – mięso gęsie jest antidotum na choroby cywilizacyjne XXI wieku.
Gęsina wróciła na stoły
Z chwilą, gdy gęsina wracać zaczęła do menu Polaków, powróciły i dawne z niej potrawy. Należą do nich owijonki, tradycyjne kujawskie danie, przygotowywane z żołądków, nóżek, wątróbek i jelit gęsich. By je przyrządzić, końcówkę nóżki z pazurami trzeba owinąć wątróbką, nakłuć żołądek i również ułożyć go na pazury, a następnie wszystko owinąć jelitem. Tak przygotowane mięso gotować przez około godzinę. W międzyczasie drobno pokrojoną cebulkę doprawioną solą i pieprzem podsmażyć na tłuszczyku gęsim. Po wyjęciu owijonków z wody, podpróżyć chwilę razem z cebulką.
NASZE DOBRE Z KUJAW I POMORZA 2018. GŁOSOWANIE TRWA. FIRMY LICZĄ NA WAS
Potrawy z gęsiny są docenianie nie tylko na ziemi kujawskiej, skąd pochodzą. Krupnik na gęsinie i gęsi pipek, dwa inne dania z gęsiny, uhonorowane zostały I nagrodą w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów i tytułem „Perła 2016”. Za gęsi pipek fundacja zdobyła też tytuł Polskiego Producenta Żywności w kategorii dań regionalnych. Została też nagrodzona pucharem prezesa Krajowej Rady Drobiarskiej Izby Gospodarczej w Warszawie za propagowanie krajowej hodowli i produkcji gęsi.
Szkolą hodowców gęsi
Fundacja prowadzi liczne szkolenia i wykłady dla hodowców oraz pośredniczy w nabyciu ekologicznych piskląt. Współpracuje z Instytutem Zootechniki - Zakładem Doświadczalnym w Kołudzie Wielkiej, który od 53 lat prowadzi hodowlę gęsi Białej Kołudzkiej. Dotyczy to badań naukowych w zakresie dobrostanu, jakości mięsa i tłuszczu gęsi oraz puchu i pierza odzyskanego po uboju ptaków.
Współpracuje też z niemieckimi i japońskimi importerami puchu i pierza, które uzyskuje się po uboju gęsi. Misją FHPBG jest dotarcie do szerokiego kręgu odbiorców produktów i wyrobów z ekologicznych gęsi oraz przekonanie o ich wysokiej wartości odżywczej i prozdrowotnej.
I, co bardzo ważne promuje nasz produkt regionalny!
Owijonki startują w kategorii „Mięso i wędliny”. Tutaj możecie oddać na nie głos