Lisewskie tradycje produkcji serów sięgają drugiej połowy XIX wieku, a jako początek działalności spółdzielni mleczarskiej przyjmuje się 1904 rok.
Jeden plasterek jest lepszy od szklanki mleka
Podstawowymi produktami wytwarzanymi w Lisewie są sery edamski oraz - zgłoszony do naszego plebiscytu - lisewski, którego produkcję i sprzedaż uruchomiono w 2015 roku.
Ich jakość uzyskuje się dzięki wykorzystywaniu tradycyjnych metod produkcji, opartych wyłącznie na stosowaniu naturalnych surowców i dodatków. Sery produkuje się ze świeżego mleka krowiego, pozyskiwanego od lokalnych, sprawdzonych dostawców. Produkcja prowadzona jest w zmodernizowanym zakładzie, spełniającym najwyższe normy. Zarówno proces produkcji, jak i dojrzewanie serów odbywają się pod okiem wykwalifikowanej kadry mogącej poszczycić się wieloletnim doświadczeniem serowarskim.
„Ser lisewski” charakteryzuje się łagodnym, maślanym, lekko orzechowym smakiem z niewielkim posmakiem pasteryzacji, lekko pikantnym przechodzącym w bardziej pikantny podczas dłuższego procesu dojrzewania. Posiada nieliczne, małe, owalne i okrągłe dziury o nieregularnym rozmieszczeniu.
Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza 2018. Samopsza ma 9 tysięcy lat. Mąka to nowość. Głosujcie!
Jest on źródłem wapnia, fosforu oraz witaminy A i D. Zawiera wartościowe białko, a jego spożywanie zapobiega powstawaniu próchnicy. Jeden plasterek sera dostarcza więcej substancji odżywczych niż szklanka mleka.
NASZE DOBRE Z KUJAW I POMORZA 2018. GŁOSOWANIE TRWA. FIRMY LICZĄ NA WAS
Ser lisewski jest dobry na zimno i na ciepło. Nadaje się do przygotowaniu kanapek, zapiekanek czy pizzy. Może być stosowany do farszów, sałatek, zup i past.
Nowy produkt, ale...
Choć jest stosunkowo nowym produktem, dzięki swej wysokiej jakości, szybko zdobywa coraz szersze grono konsumentów.
Chcecie przyznać punkty serowi z Lisewa? TUTAJ MOŻECIE GŁOSOWAĆ NA TEN PRODUKT