Pomidor to jedno z najpopularniejszych warzyw. Pomidor ma sporo zastosowań w kuchni, a do tego jest smaczny i ma wiele wartości odżywczych i zdrowotnych. Używamy go jako składnik sosów warzywnych lub mięsnych do obiadu, robi się z niego keczup, kładzie jako dodatek na kanapkę.
Najpopularniejszym gatunkiem uprawianym i spożywanym jest pomidor zwyczajny.
Pomidor - wartości odżywcze
Pomidory są niskokaloryczne. Jeden średniej wielkości pomidor zawiera jedynie około 30 kalorii (22 kcal na 100 gramów). Dlatego jest świetnym uzupełnieniem diety przy zrzucaniu wagi. Pomidor ma również wiele składników odżywczych. To bogate źródło potasu, beta-karotenu oraz witamin C i E. Jedzenie pomidorów wyraźnie zmniejsza ryzyko zawału serca. Pomidory regulują pracę układu pokarmowego dzięki dużej zawartości błonnika. Świeże pomidory zawierają około 1,2 g błonnika. Pomidor działa też antymiażdżycowo, obniża poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi.
Dzięki dużej zawartości witaminy C ważący 180 g pomidor pokrywa ponad połowę dziennego zapotrzebowania organizmu na tę witaminę.
Pomidory zawierają dużą ilość likopenu. Związek ten służy roślinom ochronnie przed działaniem czynników zewnętrznych. Odpowiedzialny jest za czerwony kolor oraz intensywny aromat, a zaliczany jest do karotenoidów. Spożywanie zbyt dużej ilości likopenu może prowadzić do likoponodermii, czyli przebarwień skórnych. Bezpieczna dzienna dawka pomidorów to 400 gramów. W zależności od wielkości pomidora będzie to od 2 do 4 dziennie.
Nawożenie pomidorów popiołem. Wypróbuj, a krzaki ugną się od pomidorów
Nawożenie popiołem to sprawdzony sposób na dorodne pomidory. Stosują go profesjonalni ogrodnicy. Można go z powodzeniem zastosować także do uprawy pomidorów w warunkach domowych, na małą skalę. Zobacz w naszej galerii, jak nawozić pomidory popiołem.
Zobacz także to:
► Takie są skutki jedzenia jajek na miękko. To dzieje się z organizmem, gdy jemy jajka na miękko
► Trik na piwonię - podlewaj tym kwiat raz na tydzień, a bujnie zakwitnie. Oto sprawdzony trik na mnóstwo pąków