Jajka na miękko to najzdrowsza postać jajek. Ten sposób przygotowania pozwala w większości zachować cenne składniki odżywcze, które nikną przy nadmiernej obróbce termicznej. Sprawdź, jakie właściwości mają jajka na miękko. To się dzieje z organizmem, gdy je jesz.
Jajka są źródłem cennych składników odżywczych, między innymi: tłuszczów nasyconych, sodu, potasu, białka, węglowodanów. Znajdziemy w nich również: żelazo, miedź, selen, beta-karoten oraz witaminę D i witaminy z grupy B.
Najzdrowsze są jajka gotowane na miękko. W tej formie zachowują najwięcej składników odżywczych. Zwłaszcza żółtko jajka zawiera witaminy, które są wrażliwe na obróbkę termiczną. Dodatkowo przy smażeniu lub zbyt długim gotowaniu jaj utlenia się cholesterol, lepiej by pozostał w postaci nieutlenionej.
Takie są właściwości jajek na miękko. To dzieje się z organizmem, gdy jesz jajka na miękko
To zyskasz, codziennie spożywając jajka na miękko. Oto właściwości zdrowotne jajek na miękko - zobacz w naszej galerii:
Warto też wiedzieć, że:
- data minimalnej trwałości jaj wynosi 28 dni od zniesienia,
- o świeżości jajka świadczy wielkość komory powietrznej - im większa, tym jajko starsze,
- jaja wprowadzane do obrotu nie mogą być myte,
- po zakupie jaja należy przechowywać w lodówce,
- jaja klasy A są jajami spożywczymi, klasyfikuje się je według wagi,
- jaja klasy B wykorzystuje się wyłącznie do celów przemysłu spożywczego i na cele niespożywcze.
