Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nie ma już żadnych wątpliwości. Dziwna nowa choroba, którą przenoszą kleszcze dotarła do Polski

xawi
Zaczęło się od Stanów Zjednoczonych, w których po raz pierwszy stwierdzono, że jeden z gatunków kleszcza przenosi białko alfa-gal.
Zaczęło się od Stanów Zjednoczonych, w których po raz pierwszy stwierdzono, że jeden z gatunków kleszcza przenosi białko alfa-gal. Karina Trojok
Alergia na jeden z rodzajów mięsa może być już skutkiem ukąszenia kleszcza. W Szwecji odnotowano już wiele takich przypadków. Tymczasem w Polsce...

Zaczęło się od Stanów Zjednoczonych, w których po raz pierwszy stwierdzono, że jeden z gatunków kleszcza przenosi białko alfa-gal. Dowiedziono, że białko to u niektórych osób wywołuje nietypową alergię.

Mięso? Kleszcz sprawi, że nawet żelatyna będzie uczulać

Niedawno europejscy naukowcy zidentyfikowali alfa-gal w przewodzie pokarmowym kleszcza pospolitego (często znajdowanego również na psach). Zdaniem uczonych ukąszenia kleszczy różnych gatunków mogą prowadzić do rozwoju przeciwciał, wywołując u ludzi odpowiedź immunologiczną.

Czym jest alfa-gal? To cząsteczka występująca u większości ssaków, w tym świń, krów i owiec. Ludzie nie wytwarzają alfa-gal, więc jest to dla nas obce.  Gdy ślina kleszcza przechodzi przez skórę człowieka, przenosi przenosi cząsteczki alfa-gal, które w przypadku niektórych osób są silnym wyzwalaczem stanu zapalnego. Po uczuleniu osoby na alfa-gal, za każdym razem po zjedzeniu czerwonego mięsa dochodzi do reakcji alergicznej.

Dane ze Szwecji są jednoznaczne

[/b]Przypadki takie odnotowywano po zjedzeniu wieprzowiny, wołowiny, baraniny, ale alergie wywoływały również mięso królika i jelenia. Co więcej – objawy alergii pojawiały się również w innych produktach pochodzących od ssaków, w tym w mleku i żelatynie. Nie ma również znaczenia czy mięso zostało poddane obróbce termicznej. 

W Szwecji liczba zdiagnozowanych przypadków alergii na czerwone mięso znacznie wzrosła w ciągu ostatnich kilku lat. Wszyscy pacjenci, u których ją zdiagnozowano zostali pogryzieni przez kleszcze.

W Polsce pierwszy przypadek (32-letni mężczyzna) odnotowano już kilka lat temu, ale nie można było wówczas jednoznacznie połączyć go z ukąszeniem przez kleszcza.

Ta alergia może zabijać

Tak, jak w przypadku innych alergii pokarmowych, zespół alfa-gal może przeradzać się w reakcję zagrażająca życiu. Wówczas niezbędna jest natychmiastowa interwencja lekarza. 

W czym przejawia się alergii na czerwone mięso? Objawy mogą być różne, np.:

  • Pokrzywka lub swędząca wysypka na skórze
  • Zgaga i ból brzucha
  • Biegunka
  • Duszność lub trudności w oddychaniu
  • Obrzęk warg, gardła, języka lub powiek

Reakcja może zwodzić

Czasem może pojawiać się również również: niskie ciśnienie krwi, nudności i wymioty, słaby i szybki puls oraz zawroty głowy lub omdlenia.

Ale uwaga! W przeciwieństwie do innych alergii pokarmowych reakcja na alfa-gal nie następuje natychmiast. Często upływa od 2 do 6 godzin po spożyciu czerwonego mięsa, zanim pojawią się objawy. To sprawia, że identyfikacja przyczyn nie jest łatwa.

Które produkty mogą zawierać alfa-gal?

  • Wieprzowina, wołowina, baranina, dziczyzna, królik i inne rodzaje mięsa pochodzące od ssaków
  • Mleko krowie i produkty z mleka krowiego
  • Żelatyny z wołowiny lub wieprzowiny
  • Produkty zawierające tłuszcze ssaków, takie jak smalec, łój lub łój
  • Buliony, buliony, sosy i buliony na bazie mięsa
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Co to jest zapalenie gardła i migdałków?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska