Zaczęło się od Stanów Zjednoczonych, w których po raz pierwszy stwierdzono, że jeden z gatunków kleszcza przenosi białko alfa-gal. Dowiedziono, że białko to u niektórych osób wywołuje nietypową alergię.
Mięso? Kleszcz sprawi, że nawet żelatyna będzie uczulać
Niedawno europejscy naukowcy zidentyfikowali alfa-gal w przewodzie pokarmowym kleszcza pospolitego (często znajdowanego również na psach). Zdaniem uczonych ukąszenia kleszczy różnych gatunków mogą prowadzić do rozwoju przeciwciał, wywołując u ludzi odpowiedź immunologiczną.
Czym jest alfa-gal? To cząsteczka występująca u większości ssaków, w tym świń, krów i owiec. Ludzie nie wytwarzają alfa-gal, więc jest to dla nas obce. Gdy ślina kleszcza przechodzi przez skórę człowieka, przenosi przenosi cząsteczki alfa-gal, które w przypadku niektórych osób są silnym wyzwalaczem stanu zapalnego. Po uczuleniu osoby na alfa-gal, za każdym razem po zjedzeniu czerwonego mięsa dochodzi do reakcji alergicznej.
Dane ze Szwecji są jednoznaczne
[/b]Przypadki takie odnotowywano po zjedzeniu wieprzowiny, wołowiny, baraniny, ale alergie wywoływały również mięso królika i jelenia. Co więcej – objawy alergii pojawiały się również w innych produktach pochodzących od ssaków, w tym w mleku i żelatynie. Nie ma również znaczenia czy mięso zostało poddane obróbce termicznej.
W Szwecji liczba zdiagnozowanych przypadków alergii na czerwone mięso znacznie wzrosła w ciągu ostatnich kilku lat. Wszyscy pacjenci, u których ją zdiagnozowano zostali pogryzieni przez kleszcze.
W Polsce pierwszy przypadek (32-letni mężczyzna) odnotowano już kilka lat temu, ale nie można było wówczas jednoznacznie połączyć go z ukąszeniem przez kleszcza.
Ta alergia może zabijać
Tak, jak w przypadku innych alergii pokarmowych, zespół alfa-gal może przeradzać się w reakcję zagrażająca życiu. Wówczas niezbędna jest natychmiastowa interwencja lekarza.
W czym przejawia się alergii na czerwone mięso? Objawy mogą być różne, np.:
- Pokrzywka lub swędząca wysypka na skórze
- Zgaga i ból brzucha
- Biegunka
- Duszność lub trudności w oddychaniu
- Obrzęk warg, gardła, języka lub powiek
Reakcja może zwodzić
Czasem może pojawiać się również również: niskie ciśnienie krwi, nudności i wymioty, słaby i szybki puls oraz zawroty głowy lub omdlenia.
Ale uwaga! W przeciwieństwie do innych alergii pokarmowych reakcja na alfa-gal nie następuje natychmiast. Często upływa od 2 do 6 godzin po spożyciu czerwonego mięsa, zanim pojawią się objawy. To sprawia, że identyfikacja przyczyn nie jest łatwa.
Które produkty mogą zawierać alfa-gal?
- Wieprzowina, wołowina, baranina, dziczyzna, królik i inne rodzaje mięsa pochodzące od ssaków
- Mleko krowie i produkty z mleka krowiego
- Żelatyny z wołowiny lub wieprzowiny
- Produkty zawierające tłuszcze ssaków, takie jak smalec, łój lub łój
- Buliony, buliony, sosy i buliony na bazie mięsa
