Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nowy Tomyśl: Powstanie czwarte w Europie Muzeum Szparaga

Nicole Młodziejewska
Zdjęcie lustracyjne
Zdjęcie lustracyjne Łukasz Gdak
Stare maszyny rolnicze, sprzęt służący do zbioru, naczynia do podawania, obrazy i przede wszystkim same szparagi - oto, co będziemy mogli niebawem podziwiać w Muzeum Szparaga w Nowym Tomyślu.

Jak dotąd nie znana jest jeszcze oficjalna data otwarcia muzeum. Wiadomo jednak, że powstanie ono obok Muzeum Wikliniarstwa i Chmielarstwa w Nowym Tomyślu.

Inicjatorem pomysłu był prof. Mikołaj Knaflewski z poznańskiego Uniwersytetu Przyrodniczego, który ze szparagiem związany jest już od 51 lat. To on podczas XX Międzynarodowej Konferencji Szparagowej zaproponował stworzenie muzeum. Na świecie są już cztery muzea poświęcone szparagom, z czego trzy znajdują się w Europie.

We wtorek został podpisany list intencyjny dotyczący utworzenia Muzeum Szparagowego pomiędzy Polskim Związkiem Producentów Szparaga, Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno - Spożywczego w Szreniawie oraz Powiatem Nowotomyskim.

W muzeum, oprócz maszyn, pojawi się również tytułowy szparag. Choć to warzywo sezonowe, będzie można podziwiać je przez cały rok. - Planujemy posadzić tam małe poletko, żeby ludzie mogli zobaczyć, jak szparag rośnie. I to w różnych porach roku. To na pewno będzie duża atrakcja dla dzieci - mówi inicjator prof. Mikołaj Knaflewski.

Nowy Tomyśl nie bez powodu został wybrany miejscem powstania muzeum. Jest to miejsce w którym produkuje się szparagi. To również rejon, który szparagami się interesuje, organizując konferencje szparagowe. Ponadto w Nowym Tomyślu znajduje się już Muzeum Wikliniarstwa i Chmielarstwa i to właśnie z nim Muzeum Szparaga zostanie połączone.

- W tym roku poświęcimy czas na koncepcje, natomiast samo muzeum ruszy najwcześniej w przyszłym roku, bo przecież tegoroczne szparagi już zjemy - żartuje Jan Maćkowiak, dyrektor Narodowego Muzeum Rolnictwa i Przemysłu Rolno - Spożywczego, którego oddziałem jest Muzeum Wikliniarstwa i Chmielarstwa w Nowym Tomyślu.

Szparagi to warzywa sezonowe. Pojawiają się one w połowie kwietnia lub na początku maja. Sezon na nie trwa najczęściej do lipca. Największym producentem szparag są Chiny. Tam rocznie produkuje się ich 520 tys. ton. W Polsce producenci osiągają 6 tys. ton w ciągu roku.

Zobacz też: Przepisy na szparagi - zapiekane, smażone czy gotowane?

Warzywa te pomagają pokonać zmęczenie, jak również ułatwiają koncentrację i wspomagają naszą pamięć. Szparagi zawierają między innymi kwas foliowy, witaminę C i E, beta-karoten i błonnik.

POLECAMY:

Test gwary poznańskiej

Jaki samochód do Ciebie pasuje?

Stary Poznań na zdjęciach!

Loty z Poznania w 2018 roku

Wszystko o Lechu Poznań

Piękne hostessy z Motor Show

Protest rolników rozpoczął się o godz. 10 i powinien zakończyć się ok. godz. 13.

Protest rolników w Wielkopolsce - wielki korek na drodze pom...

Zobacz też: Protest rolników

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Nowy Tomyśl: Powstanie czwarte w Europie Muzeum Szparaga - Głos Wielkopolski

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska