
Tym osobom mogą zaszkodzić ogórki kiszone
Ogórki kiszone to król wśród zimowych przystawek na polskich stołach. To bardzo smaczne, zdrowe, przetworzone warzywa, ale czy na pewno dla wszystkich? Te osoby nie powinny jeść ogórków kiszonych, im może taka dieta zaszkodzić! Oto lista tych, którzy powinni uważać na kiszone ogórki.

Uwaga alergicy - pamiętajcie o dodatkach
Same warzywa kiszone nie są alergizujące, ale trzeba uważać na produkty używane do ich przetwarza. Zwłaszcza koper, czosnek i chrzan. Owoce i warzywa fermentowane zawierają dużo histaminy, która nie sprzyja alergikom.

Ogórki kiszone nie sprzyjają chorym nerkom
Masz przewlekłe problemy z nerkami? Niestety, ogórki kiszone nie są dla Ciebie. Głownie z tego powodu, że zawierają dużo soli, a po zjedzeniu kiszonek organizm może mieć kłopot z jej utylizacją

Unikaj kiszonych ogórków przy zakrzepicy
W ogórkach kiszony, a także we wszystkich innych kiszonkach, jest sporo witaminy K, która może neutralizować i osłabiać działanie leków przeciwzakrzepowych.