Ogórki małosolne są poddane procesowi fermentacji mlekowej. Zalewa powstaje z tych samych przypraw, które wykorzystujemy do przygotowania ogórków kiszonych. Różnica jest taka, że proce ten trwa 2-3 dni. Poza walorami smakowymi ogórki małosolne mają bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
Przeczytaj: Tak nigdy nie rób ogórków kiszonych. Zobacz nieudane triki - przez te błędy tracą wartości odżywcze
Jedzenie ogórków małosolnych ma pozytywny wpływ na nasz organizm i dlaczego warto je włączyć do swojego jadłospisu. Mają między innymi działanie antyoksydacyjne, dostarczają do organizmu witaminę C, E i K, działają jak priobiotyk, wykazują działanie izotoniczne. Ogórki małosolne pozytywnie wpływają na układ nerwowy. Dzięki zawartości magnezu, potasu i witamin z grupy B mogą poprawiać nastrój i zmniejszać stres.
Spożywanie ogórków małosolnych jest zalecane podczas i po antybiotykoterapii.
Ogórki małosolne to idealny dodatek do potraw i konieczny dodatek do grilla.
Te osoby nie powinny jeść ogórków małosolnych
W galerii poniżej zobaczcie przy jakich schorzeniach ogórki małosolne mogą być niebezpieczne:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Mamy projekt idealnej sukni ślubnej dla Romanowskiej. W tej kreacji skradnie show!
- Czy to Edzia z "Królowych życia" pomogła w obnażeniu Dagmary? Jest jeden szczegół
- Jak mieszka Paulina Sykut-Jeżyna? Ma balkon o powierzchni nowej kawalerki [ZDJĘCIA]
- Popek na tronie z pustaków. Tak żyje po odejściu z "Pytania na Śniadanie" [ZDJĘCIA]