Ogromna kuchnia w Zielonych Arkadach. Gotowali znani kucharze [wideo]

Agnieszka Domka-Rybka
Agnieszka Domka-Rybka
Filip Kowalkowski
Znani kucharze wymyślili przepisy i zaprosili do skosztowania pysznych potraw przygotowanych ze zwycięskich produktów.

18 listopada plac największego centrum handlowego w regionie zamienił się w ogromną kuchnię. Na specjalnie przygotowanej scenie wszyscy odwiedzający Zielone Arkady mogli obejrzeć pokazy przyrządzania potraw z produktów, które zwyciężyły w plebiscycie „Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza 2017” oraz ich posmakować. Z „Pomorską” gotowali przedstawiciele Kapituły, znani szefowie kuchni. Zaprezentowali autorskie przepisy z artykułów, które wybrali jako najlepsze.

Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza 2017. Znani szefowie kuchni gotowali w Zielonych Arkadach [zdjęcia]

Akcja przerosła nasze oczekiwania, by skosztować tych dań ustawiały się kolejki!!!

Trudno się dziwić, skoro gotowały takie osobistości jak: Krzysztof Bielawski - szef kuchni Restauracji Meluzyna, Marcin Szukaj z Restauracji Kuchnia oraz Bulwar Bistro, Rafał Godziemski - właściciel Memo Restaurant & Wine, blogerka kulinarna Agata Jędraszczak, Sebastian Ferenc - szef kuchni w Hotelu City oraz Józef Sadkiewicz - ekspert w branży zbożowo-młynarsko-piekarskiej i kulinarnej, prezes i współwłaściciel Instytutu Sadkiewicza.

Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza 2017. Finał w Urzędzie Marszałkowskim w Toruniu [zdjęcia i wideo]

Co upichcili?

Rafał Godziemski zaproponował dorsza w sosie z rukwi wodnej z opiekanymi ziemniaczkami, koprem włoskim oraz musem z marchewki z imbirem. Wykorzystał „Polędwicę z dorsza” firmy Abramczyk, która wygrała w kategorii „Przetwórstwo”.

Józef Sadkiewicz zaprosił do skosztowania bydgoskiego żurku z chleba żytniego, białej kiełbasy parzonej z dziczyzny i suszonych borowików z Borów Tucholskich. „Chleb żytni” Gminnej Spółdzielni „Samopomoc Chłopska” Skępe to zwycięzca w „Pieczywie i cukiernictwie”.

Agata Jędraszczak przygotowała wytrawną potrawę „panna cotta” z twarożku koziego z firmy Malinowy Chruśniak - laureat w kategorii „Nabiał”.

Marcin Szukaj przyrządził śledzia holenderskiego na żytnim chlebie z pieczonym burakiem i olejem lnianym z zakładu Łącz, najlepszego w kategorii „Produkcja spożywcza”.

Sebastian Ferenc przygotował tortillę a’la buritto z „Kiełbasą domową” z masarni Syl-Wik. Wygrała w kategorii „Mięso i wędliny”.

Krzysztof Bielawski zaprezentował filet z łososia marynowany w soku z kiszonych buraków firmy Biofood, która zwyciężyła wśród „Produktów ekologicznych” oraz małosolne ogórki na wodzie „Inowrocławianka” z PWiK w Inowrocławiu, najlepszej w swojej kategorii.

W Zielonych Arkadach nie zabrakło również atrakcji dla najmłodszych - na placu powstała strefa dla dzieci, w której odbywały się konkursy i zabawy, w tym warsztaty z dekorowania pierników z Cukierni Staropolskiej.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie