https://pomorska.pl
reklama

Ogromna kuchnia w Zielonych Arkadach. Gotowali znani kucharze [wideo]

Agnieszka Domka-Rybka
Filip Kowalkowski
Znani kucharze wymyślili przepisy i zaprosili do skosztowania pysznych potraw przygotowanych ze zwycięskich produktów.

18 listopada plac największego centrum handlowego w regionie zamienił się w ogromną kuchnię. Na specjalnie przygotowanej scenie wszyscy odwiedzający Zielone Arkady mogli obejrzeć pokazy przyrządzania potraw z produktów, które zwyciężyły w plebiscycie „Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza 2017” oraz ich posmakować. Z „Pomorską” gotowali przedstawiciele Kapituły, znani szefowie kuchni. Zaprezentowali autorskie przepisy z artykułów, które wybrali jako najlepsze.

Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza 2017. Znani szefowie kuchni gotowali w Zielonych Arkadach [zdjęcia]

Akcja przerosła nasze oczekiwania, by skosztować tych dań ustawiały się kolejki!!!

Trudno się dziwić, skoro gotowały takie osobistości jak: Krzysztof Bielawski - szef kuchni Restauracji Meluzyna, Marcin Szukaj z Restauracji Kuchnia oraz Bulwar Bistro, Rafał Godziemski - właściciel Memo Restaurant & Wine, blogerka kulinarna Agata Jędraszczak, Sebastian Ferenc - szef kuchni w Hotelu City oraz Józef Sadkiewicz - ekspert w branży zbożowo-młynarsko-piekarskiej i kulinarnej, prezes i współwłaściciel Instytutu Sadkiewicza.

Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza 2017. Finał w Urzędzie Marszałkowskim w Toruniu [zdjęcia i wideo]

Co upichcili?

Rafał Godziemski zaproponował dorsza w sosie z rukwi wodnej z opiekanymi ziemniaczkami, koprem włoskim oraz musem z marchewki z imbirem. Wykorzystał „Polędwicę z dorsza” firmy Abramczyk, która wygrała w kategorii „Przetwórstwo”.

Józef Sadkiewicz zaprosił do skosztowania bydgoskiego żurku z chleba żytniego, białej kiełbasy parzonej z dziczyzny i suszonych borowików z Borów Tucholskich. „Chleb żytni” Gminnej Spółdzielni „Samopomoc Chłopska” Skępe to zwycięzca w „Pieczywie i cukiernictwie”.

Agata Jędraszczak przygotowała wytrawną potrawę „panna cotta” z twarożku koziego z firmy Malinowy Chruśniak - laureat w kategorii „Nabiał”.

Marcin Szukaj przyrządził śledzia holenderskiego na żytnim chlebie z pieczonym burakiem i olejem lnianym z zakładu Łącz, najlepszego w kategorii „Produkcja spożywcza”.

Sebastian Ferenc przygotował tortillę a’la buritto z „Kiełbasą domową” z masarni Syl-Wik. Wygrała w kategorii „Mięso i wędliny”.

Krzysztof Bielawski zaprezentował filet z łososia marynowany w soku z kiszonych buraków firmy Biofood, która zwyciężyła wśród „Produktów ekologicznych” oraz małosolne ogórki na wodzie „Inowrocławianka” z PWiK w Inowrocławiu, najlepszej w swojej kategorii.

W Zielonych Arkadach nie zabrakło również atrakcji dla najmłodszych - na placu powstała strefa dla dzieci, w której odbywały się konkursy i zabawy, w tym warsztaty z dekorowania pierników z Cukierni Staropolskiej.

Wybrane dla Ciebie

Wyjmij z lodówki i podlej hortensje. Ogród utonie w kwiatach. Oto trik na kwitnienie!

Wyjmij z lodówki i podlej hortensje. Ogród utonie w kwiatach. Oto trik na kwitnienie!

Tym osobom należy się prawie 350 złotych dodatku do emerytury. Oto zasady wypłaty

Tym osobom należy się prawie 350 złotych dodatku do emerytury. Oto zasady wypłaty

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska