W sobotę, o godz. 14, w Strzelcach Dolnych nie opodal Fordonu, rozpoczyna się wielkie smażenie śliwek. Już po raz dziewiąty gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich wyciągają kotły kuprowe, rozpalają z pomocą mężów i synów wielkie ogniska i smażą śliwki ze swoich własnych sadów. Powidła strzeleckie mają status produktu regionalnego i chwała za to mieszkańcom Strzelec.
Dawniej gospodynie smażyły te powidła dla siebie, dziś organizują wielką, dwudniową fetę dla bydgoszczan. Bo oprócz smażenia śliwek w Strzelcach Dolnych (w sobotę w godz. 14 - 22 i w niedzielę w godz. 14 - 19), odbędą się pokazy strażackie, smakowanie placków, wędlin, miodu i nalewek. Będzie też chleb z wiejskim smalcem, racuchy z jabłkami, kluchy ziemniaczane i grochówka. No i klaun Koko oraz kabaret OKO!
Wystąpi też wiele okolicznych zespołów gminnych, będą pokazy strażackie. Warto dodać, że to nie wszystkie atrakcje, bo największymi będą te związane z regionalnymi produktami, których będzie można i spróbować i kupić sobie na własność w pękatych słoiczkach czy buteleczkach.
Bożenna Szymańska