Smaki Kujaw i Pomorza - Sezon 4 odcinek 22

Panie z Olszewic wzięły udział w konkursie wojewódzkim „Polska od kuchni”, na który wysłały opis dania, zaznaczyły jego związek z regionalną kulturą i tradycją oraz obrzędem wesela.
- Musiałyśmy przesłać też zdjęcia przedstawiające potrawę i uczestników przygotowujących tę potrawę. Cudne zdjęcia wykonała Paulina Kapella – informuje Beata Szafrańska, przewodnicząca KGW w Olszewicach, która wzięła udział w konkursie wspólnie z Bogumiłą Pniewską i Anną Szafrańską-Woźniak.
Panie z Olszewic przebrnęły eliminacje i zostały zakwalifikowane do finału na szczeblu wojewódzkim, który odbył się w Chełmnie.
Potrawę konkursową oceniała komisja, której przewodniczył znany z telewizyjnych programów kulinarnych chef Jakub Steuermark.
- Przygotowałyśmy szczupaki faszerowane z dodatkiem drobiowej wątróbki i lubczyku, muśnięte sosem gruszkowo-agrestowym, zalane galaretą w towarzystwie wina z mirabelek. Wywalczyłyśmy trzecie miejsce, z czego jesteśmy ogromnie dumne – podkreśla Beata Szafrańska.
- Średniowieczne zamki krzyżackie na Kujawach i Pomorzu. To duża atrakcja [zdjęcia]
- Inowrocław. Trzeci turniej o tytuł mistrza Wakacyjnej Ligi Piłki Nożnej
- Tomasz Maliszewski ponownie zarządcą KCK w Inowrocławiu
- Tak obchodzono Święto Policji w Komendzie Powiatowej Policji w Inowrocławiu
- Film "Nie igraj z wodą" przypomina zasady bezpieczeństwa
- Latem 2022 z Inowrocławia do Przyjezierza autobusem. Wakacyjny rozkład jazdy!