Kiszonki, wśród nich także ogórki mają bardzo dobry wpływ na nasz układ odpornościowy. A zawarte w nich witaminy z grupy B, C, K, E i A poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci.
Wraz z modą na zdrowe jedzenie ogórki kiszone trafiły wysoko na listę produktów, po które warto sięgać.
Kiszonki to bomba witaminowa. Są między innymi źródłem witaminy C, E i betakarotenu. Wykazują korzystne działanie na mikroflorę jelitową. To wyrazisty dodatek do potraw.
Sam ogórek jest jednym z najstarszych warzyw, znany był w Indiach, starożytnej Grecji czy Rzymie. Produkcja ogórków kiszonych została zapoczątkowana ponad 2 tysiące lat przed naszą erą w Mezopotamii. Już wtedy był to sposób na przetwarzanie żywności, która pozwala przedłużyć jej trwałość. Już wtedy odkryto "cudowne" właściwości ogórków kiszonych i wykorzystywano je w medycynie i kosmetyce.
Te osoby nie powinny jeść kiszonek
Choć ogórki kiszone to wyjątkowo zdrowa wersja przetworzonej żywności, nie każdy może je jeść. Zobaczcie w galerii poniżej komu mogą one zaszkodzić:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Wachowicz odwiedziła miejsce swojego ślubu! Co na to mąż? Wszystko nagrały kamery
- Która się ubiera, a która "przebiera"? Projektant wziął pod lupę gwiazdy po 50-tce
- Bronisław Cieślak przed śmiercią wyznał prawdę o Cieślak i Miszczaku. Chwyta za serce
- Iza Krzan pokazała się tak, jak stworzył ją Bóg. Na ten widok opadną wam szczęki