Kiszonki, wśród nich także ogórki mają bardzo dobry wpływ na nasz układ odpornościowy. A zawarte w nich witaminy z grupy B, C, K, E i A poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci.
Wraz z modą na zdrowe jedzenie ogórki kiszone trafiły wysoko na listę produktów, po które warto sięgać.
Kiszonki to bomba witaminowa. Są między innymi źródłem witaminy C, E i betakarotenu. Wykazują korzystne działanie na mikroflorę jelitową. To wyrazisty dodatek do potraw.
Sam ogórek jest jednym z najstarszych warzyw, znany był w Indiach, starożytnej Grecji czy Rzymie. Produkcja ogórków kiszonych została zapoczątkowana ponad 2 tysiące lat przed naszą erą w Mezopotamii. Już wtedy był to sposób na przetwarzanie żywności, która pozwala przedłużyć jej trwałość. Już wtedy odkryto "cudowne" właściwości ogórków kiszonych i wykorzystywano je w medycynie i kosmetyce.
Te osoby nie powinny jeść kiszonek
Choć ogórki kiszone to wyjątkowo zdrowa wersja przetworzonej żywności, nie każdy może je jeść. Zobaczcie w galerii poniżej komu mogą one zaszkodzić: