Owoce zaraz obok warzyw powinny stanowić podstawę każdej diety. Dobrym wyborem wśród owoców zwykle jest nasz rodzimy owoc - jabłko. Przewagą jabłek nad innymi owocami jest przede wszystkim dostępność ich niemal cały rok. Niektóre odmiany są najsmaczniejsze latem, inne zimą. Do tego jabłka są stosunkowo tanim owocem, w wygodnej formie do jedzenia. To doskonałe drugie śniadanie, które możemy kupić po drodze do pracy czy wziąć ze sobą z domu.
- Koniecznie zobacz: To się dzieje z organizmem, gdy jesz jabłka. Wiemy, jakie osoby muszą włączyć jabłka do diety
W jabłkach znajdziemy masę składników odżywczych i witamin. Wśród nich:
- witaminy (C, E, kwas foliowy, B6),
- potas,
- wapń,
- azot,
- magnez,
- mangan,
- miedź,
- błonnik pokarmowy,
- cukry proste - głównie sacharozy i fruktozy.
Jedzenie jabłek doskonale wpływa na kształtowanie prawidłowej sylwetki, ale także zapobiega między innymi cukrzycy, chorobom układy krążenia czy niektórym nowotworom.
Regularne spożywanie jabłek poprawiają również naszą odporność i pracę mózgu.
Oni nie powinni jeść jabłek
W poniższej galerii zobaczcie, kiedy sięganie po jabłko nie będzie najlepszym wyborem. Przy których chorobach należy uważać na spożywanie tych owoców: