Ostatnia chwila, żeby zebrać pędy sosny. Syrop sosnowy leczy przeziębienia. Poznajcie przepis z Borów Tucholskich

Agnieszka Romanowicz
Agnieszka Romanowicz
Młode pędy sosnowe należy zebrać w maju, gdy osiągają długość 5-10 cm, są już pokryte łuskami i lepkie od żywicy.
Młode pędy sosnowe należy zebrać w maju, gdy osiągają długość 5-10 cm, są już pokryte łuskami i lepkie od żywicy. Pixabay
Udostępnij:
Koniec maja tuż tuż, pędy sosny są coraz dłuższe, a nie powinny przekraczać 10 cm, żeby nadawać się do sporządzenia syropu obfitującego w witaminę C. Jak go zrobić? Zobaczcie przepis z Borów Tucholskich.

W 2015 r. syrop z pędów sosny został wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi jako specyfik z Borów Tucholskich. Ministerstwo rekomenduje go jako lekarstwo na nieżyt górnych dróg oddechowych, dodatek do ciast i deserów, a także bazę nalewki.

Jak go zrobić?
Młode pędy sosnowe należy zebrać w maju, gdy osiągają długość 5-10 cm, są już pokryte łuskami i lepkie od żywicy.
- Dłuższe pędy nie mają tyle wartościowego soku i są zbyt twarde – podpowiadają na stronie Ministerstwa Rolnictwa.
Po usunięciu łusek pędy układamy w słoju i przesypujemy warstwami cukru, lekko ugniatajmy. Odstawiamy słój na 7-14 dni, w tym czasie wielokrotnie nim potrząsamy. Następnie odcedzamy syrop i odciskamy pędy, a syrop zlewamy do słoików i przechowujemy w chłodnym miejscu.

Syrop z pędów sosny ma właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, moczopędne, antybakteryjne, przeciwbólowe i rozkurczowe. Wykazuje też działanie odkażające i przyspiesza wentylację płuc.
Na 1 kg pędów sosny trzeba użyć 800 g cukru. Syrop dawkuje się po 1 łyżce 3 razy dziennie dla dorosłych, a dla dzieci po 1 łyżeczce.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Koniec tygodnia pod znakiem rekordowych temperatur

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Gazeta Pomorska
Dodaj ogłoszenie