W 2015 r. syrop z pędów sosny został wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi jako specyfik z Borów Tucholskich. Ministerstwo rekomenduje go jako lekarstwo na nieżyt górnych dróg oddechowych, dodatek do ciast i deserów, a także bazę nalewki.
Jak go zrobić?
Młode pędy sosnowe należy zebrać w maju, gdy osiągają długość 5-10 cm, są już pokryte łuskami i lepkie od żywicy.
- Dłuższe pędy nie mają tyle wartościowego soku i są zbyt twarde – podpowiadają na stronie Ministerstwa Rolnictwa.
Po usunięciu łusek pędy układamy w słoju i przesypujemy warstwami cukru, lekko ugniatajmy. Odstawiamy słój na 7-14 dni, w tym czasie wielokrotnie nim potrząsamy. Następnie odcedzamy syrop i odciskamy pędy, a syrop zlewamy do słoików i przechowujemy w chłodnym miejscu.
Syrop z pędów sosny ma właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, moczopędne, antybakteryjne, przeciwbólowe i rozkurczowe. Wykazuje też działanie odkażające i przyspiesza wentylację płuc.
Na 1 kg pędów sosny trzeba użyć 800 g cukru. Syrop dawkuje się po 1 łyżce 3 razy dziennie dla dorosłych, a dla dzieci po 1 łyżeczce.
