Przy wyborze ryb kierujemy się świeżością, wagą, smakiem oraz ceną. Warto również sprawdzić, czy dany gatunek jest bogaty w wartości odżywcze, m.in. kwasy tłuszczowe omega-3. Najwięcej kwasów omega-3 można znaleźć w rybach morskich, a te niestety nie goszczą na stołach Polek i Polaków tak często, jak zalecają lekarze i dietetycy. Postanowiliśmy sprawdzić, w których gatunkach ryb jest najwięcej kwasów omega-3. Szczegóły w naszej galerii.
Kwasy omega-3 w diecie
Kwasy omega-3 wspierają pracę serca, oczu oraz mózgu. Ich właściwy poziom poprawia koncentrację i zapamiętywanie, dzięki czemu zdobywanie nowej wiedzy oraz umiejętności przychodzi nam znacznie łatwiej. Kwasy omega-3 odpowiadają również za prawidłowe przesyłanie impulsów nerwowych. Dieta bogata w ten składnik zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby neurodegeneracyjne. Bardzo ważne jest, aby dostarczać odpowiednią ilość kwasów omega-3 w czasie ciąży. Łożysko przekazuje do płodu codziennie ok. 50–60 mg DHA. Jeżeli kobieta nie uzupełnia tych braków, jej zasoby w organizmie szybko się wyczerpią.
