
ORZECHY
Orzechy są doskonałym pożywieniem, które można włączyć do diety wspomagającej proces detoksykacji. Są bogate w składniki odżywcze, które wspierają naturalny proces detoksykacji organizmu, takie jak błonnik, który wspomaga trawienie i wspomaga eliminację toksyn przez przewód pokarmowy. Orzechy są również bogate w przeciwutleniacze, takie jak witamina E, które mogą pomóc neutralizować szkodliwe wolne rodniki w organizmie. Dodatkowo zawierają niezbędne, zdrowe tłuszcze i aminokwasy, zwłaszcza argininę, glutation i metioninę, które mogą wspomagać zdrowie wątroby. Ponadto orzechy są źródłem białka roślinnego mającego wpływ na powstawanie enzymów niezbędnych do detoksykacji.

OWOCE JAGODOWE
Jagody to kolejna kategoria produktów spożywczych o wysokiej zawartości przeciwutleniaczy i błonnika, które wspomagają detoksykację. Na szczycie listy znajdują się jagody i granaty, które są imponującymi źródłami przeciwutleniaczy. Przeciwutleniacze odgrywają rolę w zwalczaniu stresu oksydacyjnego, kluczowego czynnika powodującego gromadzenie się toksyn w organizmie. Neutralizując szkodliwe wolne rodniki, przeciwutleniacze pomagają w detoksykacji. Jagody zawierają unikalny pigment roślinny zwany antocyjanami (związkiem, który pomaga nadać tym owocom wspaniałe, głębokie barwy) - mogą się one przyczyniać się do aktywacji naturalnego procesu detoksykacji.

ZIELONA HERBATA
Ekstrakt z zielonej herbaty jest jednym z najbogatszych źródeł polifenoli o różnorodnym działaniu oraz katechin i antyoksydantów. Znajdziemy w nim też garbniki, alkaloidy, lipidy, aminokwasy, teinę, witaminy (A, B, C, E), liczne makro- i mikroelementy (m.in. wapń, potas, miedź, cynk, mangan, fluor). Tak bogatemu składowi zielonej herbaty możemy zawdzięczać jej wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej oraz zwiększenie produkcji enzymów biorących udział w trawieniu. Zielona herbata ma również korzystny wpływ na funkcjonowanie wątroby, zaś duża zawartość polifenoli doskonale radzi sobie w walce z toksycznymi właściwościami wolnych rodników.

WODA
Spożywanie wystarczającej ilości wody jest niezwykle ważne, gdy chodzi o zdolność organizmu do detoksykacji, czyli pozbycia się pewnych toksyn. Potrzeba wystarczającej ilości wody, aby toksyny rozpuściły się w wodzie i mogły zostać usunięte z moczem i kałem.