9 z 14
Nie należy też dodawać proszku do pieczenia - babcie zwykły...
fot. PIOTR WARCZAK

Proszek do pieczenia do biszkoptu

Nie należy też dodawać proszku do pieczenia - babcie zwykły mawiać, że proszku do pieczenia dodaje do biszkoptu ten, co nie umie go upiec.

10 z 14
Drobny cukier sprawdza się lepiej niż gruby, ale nie używaj...
fot. Piotr Warczak

Cukier do biszkoptu

Drobny cukier sprawdza się lepiej niż gruby, ale nie używaj cukru pudru!

11 z 14
Najlepiej, by ciasto biszkoptowe stygło w piekarniku....
fot. unsplash.com

Jak studzić biszkopt?

Najlepiej, by ciasto biszkoptowe stygło w piekarniku. Krojenie na blaty możliwe jest po całkowitym przestygnięciu, po dobrych kilku godzinach a najlepiej na drugi dzień. By wierzch ciasta był równiejszy, można odwrócić biszkopt od góry nogami i użyć spodu jako górnej warstwy tortu. Piekarnik musi być rozgrzany do wskazanej temperatury jeszcze przed włożeniem do niego ciasta, by masa szybko się ścięła i zachowała kształt o jaki nam chodzi. Zwykle jest to 160 stopni, ale niektóre przepisy podają, że należy ustawić 150 stopni a następnie zwiększyć do 170 stopni.

12 z 14
Jeżeli biszkopt opada już po wyjęciu z piekarnika, świadczy...
fot. Piotr Warczak

Biszkopt opada po upieczeniu

Jeżeli biszkopt opada już po wyjęciu z piekarnika, świadczy to o jego niedopieczeniu - zbyt krótkim czasie pieczenia, zbyt niskiej temperaturze lub zbyt częstym wietrzeniu piekarnika w czasie, gdy biszkopt się w nim znajdował.

Pozostało jeszcze 1 zdjęcie.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Zobaczcie jak one tańczą! Mistrzostwa Polski Mażoretek trwają w Chełmnie

Zobaczcie jak one tańczą! Mistrzostwa Polski Mażoretek trwają w Chełmnie

Tego nie rób przy borówkach, bo szybko zmarnieją i nie będzie owoców

Tego nie rób przy borówkach, bo szybko zmarnieją i nie będzie owoców

Tak było podczas imprezy "Goplanie dla Autyzmu" w Kruszwicy

Tak było podczas imprezy "Goplanie dla Autyzmu" w Kruszwicy

Zobacz również

Podlej tym grządki, a fasolka szparagowa obrodzi. Dzięki temu strączków będzie w bród

Podlej tym grządki, a fasolka szparagowa obrodzi. Dzięki temu strączków będzie w bród

Zobaczcie jak one tańczą! Mistrzostwa Polski Mażoretek trwają w Chełmnie

Zobaczcie jak one tańczą! Mistrzostwa Polski Mażoretek trwają w Chełmnie