Odmiany wiosenne rzodkiewki możemy siać już od końca lutego, gdy tylko gleba ogrzeje się, do początku maja - późniejszy termin grozi brakiem plonów, ponieważ warzywo nie znosi dobrze wysokich temperatur.
Odmiany całoroczne i późne rzodkiewki możemy wysiać, gdy miną upalne dni - czyli pod koniec sierpnia i we wrześniu.
Rzodkiewka cechuje się niezwykle krótkim czasem wegetacji. Już w miesiąc po sianiu, odwdzięczy nam się chrupkimi warzywami.
Przeczytaj także:
Czego nie lubi rzodkiewka?
Rzodkiew należy siać z uwagą - w każdym rowku umieszczaj po dwa-trzy nasionka. Gdy wysiew jest zbyt gęsty, roślina nie będzie rozwijać się prawidłowo. Unikać należy siania obok rzodkwi fasoli, czosnku, kapusty, cebuli oraz buraków. Rzodkiewka preferuje podłoże lekko zasadowe i słoneczne stanowisko. Podlewaj ją z umiarem, gdy zauważysz, że podłoże jest lekko wyschnięte.
Oto trik na dużą i chrupiącą rzodkiewkę. Domowy i tani nawóz dla początkujących
Rzodkiewka, jak każde warzywo, aby rosła zdrowa i smaczna, potrzebuje regularnego nawożenia. W przypadku niedużych upraw, dobrze zdają egzamin domowe sposoby. Oto tani i prosty nawóz na dużą i chrupiącą rzodkiewkę:
