5 z 11
Zbyt duża ilość białka w diecie może powodować przyrost masy...
fot. pixabay.com

BIAŁKO POWODUJE PRZYROST TKANKI TŁUSZCZOWEJ W BRZUCHU

Zbyt duża ilość białka w diecie może powodować przyrost masy ciała. Przejadanie się jest jedną z głównych przyczyn przyrostu tkanki tłuszczowej w jamie brzusznej. Białko nie jest wyjątkiem i może powodować większy przyrost masy ciała, jeśli jemy go za dużo. Dla większości ludzi więcej białka nie oznacza większych mięśni. Może za to oznaczać więcej tkanki tłuszczowej, w tym - w okolicy brzucha. Osoby, które nie trenują bardzo konsekwentnie, naprawdę potrzebują tego dodatkowego białka do wzrostu mięśni. Samo dodatkowe białko nie pomoże zwiększyć mięśni.

6 z 11
Białko świetnie wspiera utratę wagi, zapewniając uczucie...
fot. pixabay.com

BIAŁKO ZAPEWNIA UCZUCIE SYTOŚCI NA DŁUŻEJ

Białko świetnie wspiera utratę wagi, zapewniając uczucie sytości na dłużej. Jeśli ograniczymy węglowodany i tłuszcz a spożywamy więcej białka, hormon głodu jest redukowany. Równocześnie zwiększa się poziom hormonów satysfakcji. Może to być bardzo pomocne w utracie wagi, ponieważ głód często prowadzi do złych, kalorycznych wyborów żywieniowych i przejadania się.

7 z 11
Jeśli w diecie jest za dużo białka, mózg może nie być tak...
fot. pixabay.com

BIAŁKO MOŻE POWODOWAĆ PROBLEMY Z PRACĄ MÓZGU

Jeśli w diecie jest za dużo białka, mózg może nie być tak bystry jak zwykle. Równowaga węglowodanów w diecie jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania. Jeśli nie dostarczamy organizmowi wystarczającej ilości węglowodanów, mózg nie ma wystarczającej ilości paliwa, co powoduje niemożność skupienia się i może powodować mgłę mózgową. Na szczęście można to szybko odwrócić, dostarczając swojemu ciału i mózgowi więcej węglowodanów. Zgodnie z badaniami nawet zjedzenie kawałka owocu pomoże przez większość czasu.

8 z 11
Jedząc zbyt dużo białka, możesz częściej chorować. Jeśli...
fot. pixabay.com

BIAŁKO MOŻE OSŁABIAĆ UKŁAD ODPORNOŚCIOWY

Jedząc zbyt dużo białka, możesz częściej chorować. Jeśli spożywamy zbyt dużo białka, prawdopodobnie nie sięgamy po inne produkty spożywcze, takie jak owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste, które zawierają silne przeciwutleniacze i związki przeciwzapalne. Pomagają one chronić układ odpornościowy i zwalczać choroby. Niedożywienie białkowo-kaloryczne może prowadzić do osłabienia odporności. Skutkuje to zwiększonym ryzykiem infekcji oraz zwiększoną zachorowalność i śmiertelność u hospitalizowanych pacjentów.

Pozostały jeszcze 2 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Zwiedził Chiny. Teraz opowiada o tym niesamowitym kraju mieszkańcom naszego regionu

Zwiedził Chiny. Teraz opowiada o tym niesamowitym kraju mieszkańcom naszego regionu

W tych szkołach jazdy zdają najczęściej. Ranking ośrodków szkolenia kierowców

W tych szkołach jazdy zdają najczęściej. Ranking ośrodków szkolenia kierowców

Giebnia okrętem flagowym mafii śmieciowej. Skarb Państwa stracił miliardy złotych

Giebnia okrętem flagowym mafii śmieciowej. Skarb Państwa stracił miliardy złotych

Zobacz również

Do Rojewic po latach wraca festiwal Rykowisko Folk. Oto zwycięzcy najnowszej edycji!

Do Rojewic po latach wraca festiwal Rykowisko Folk. Oto zwycięzcy najnowszej edycji!

Nowe rachunki za prąd. Ministerstwo planuje zmiany

Nowe rachunki za prąd. Ministerstwo planuje zmiany