Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pierniczki nadziewane idealne na święta - sprawdzony przepis od pani Krystyny [12.12]

s
Wigilia 2019 zbliża się wielkimi krokami. Wielu Polaków nie wyobraża sobie wieczerzy bez tradycyjnych pierników. Mamy dla Was przepis na świąteczne ciastka o pysznym nadzieniu.

Słowo piernik pochodzi od staropolskiego wyrażenia pierny - pieprzny. Pierwsze pierniki były ostre, dla wielu osób zbyt ostre.

Jedna z legend głosi, iż toruński piernikarz dodał przez pomyłkę do wypieków - przyprawy korzenne. Efekt? Pierniki, którymi do dziś się raczymy. O tym, jak wielkie znaczenie dla Torunia miały (i mają nadal) pierniki, świadczy stare powiedzenie „Piernik jest to cud przyrody, żołądkowe leczy wrzody”. W XV wieku wierzono, że ciastka korzenne pomagają w walce z przeziębieniem i są remedium na wszelkie dolegliwości.

Dziś pierniczki o aromatycznym, korzennym zapachu są - obok karpia, barszczyku oraz pierogów z kapustą i grzybami - kulinarnym symbolem Świąt Bożego Narodzenia.

Jeśli szukacie sprawdzonego przepisu na pierniki, trafiliście idealnie. Recepturą podzieliła się Krystyna Labuda.

Pierniczki nadziewane przepis

  • 1 kg mąki
  • 8 żółtek
  • 3 białka
  • szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany, 3 łyżeczki sody
  • 4 łyżeczki przypraw (2 łyżeczki cynamonu, po łyżeczce goździków, kawy rozpuszczalnej i pieprzu)
  • przyprawa do pierników
  • 250 g masła lub margaryny
  • 400 g miodu
  • 700 g marmolady

Jak zrobić pierniczki nadziewane

Dzień przed pieczeniem:

  1. Kakao mieszamy z mąką w dużej misce, odstawiamy.
  2. Miód gotujemy z przyprawami, odstawiamy, wkładamy masło, czekamy aż się rozpuści, a potem wystygnie. W śmietanie rozpuszczamy sodę, odstawiamy aż śmietana zwiększy swoją objętość (powinna mieć temperaturę pokojową).
  3. Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier, ubijajamy, dodając żółtka.
  4. Ubite jajka wlewamy do mąki i delikatnie mieszamy, wlewamy miód i dalej mieszamy.
  5. Na koniec dodajemy śmietanę z sodą.
  6. Ciasto będzie dość rzadkie. Odstawiamy je przykryte w chłodne miejsce (lub do lodówki), w ciągu 24 godzin zgęstnieje.

W dniu pieczenia:

  1. Mocno podsypując mąką, ciasto należy rozwałkować, teraz możemy wykrawać pierniczki.
  2. Blachę wykładamy papierem lub folią aluminiową, pierniczki układamy w pewnej odległości od siebie. Na każdy z nich nakładamy małą ilość marmolady, przykrywamy drugim o takim samym kształcie np. okrągłym i delikatnie dociskamy, następnie należy wykroić foremką pierniczki i skleić niedociśnięte brzegi.
  3. Pieczemy w temperaturze 180 °C przez 7-12 minut. Jeśli pierniczki mają być błyszczące, przed pieczeniem smarujemy
    je roztrzepanym białkiem.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska