Słowo piernik pochodzi od staropolskiego wyrażenia pierny - pieprzny. Pierwsze pierniki były ostre, dla wielu osób zbyt ostre.
Jedna z legend głosi, iż toruński piernikarz dodał przez pomyłkę do wypieków - przyprawy korzenne. Efekt? Pierniki, którymi do dziś się raczymy. O tym, jak wielkie znaczenie dla Torunia miały (i mają nadal) pierniki, świadczy stare powiedzenie „Piernik jest to cud przyrody, żołądkowe leczy wrzody”. W XV wieku wierzono, że ciastka korzenne pomagają w walce z przeziębieniem i są remedium na wszelkie dolegliwości.
Dziś pierniczki o aromatycznym, korzennym zapachu są - obok karpia, barszczyku oraz pierogów z kapustą i grzybami - kulinarnym symbolem Świąt Bożego Narodzenia.
Jeśli szukacie sprawdzonego przepisu na pierniki, trafiliście idealnie. Recepturą podzieliła się Krystyna Labuda.
Pierniczki nadziewane przepis
- 1 kg mąki
- 8 żółtek
- 3 białka
- szklanka cukru
- 3 łyżki kakao
- 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany, 3 łyżeczki sody
- 4 łyżeczki przypraw (2 łyżeczki cynamonu, po łyżeczce goździków, kawy rozpuszczalnej i pieprzu)
- przyprawa do pierników
- 250 g masła lub margaryny
- 400 g miodu
- 700 g marmolady
Jak zrobić pierniczki nadziewane
Dzień przed pieczeniem:
- Kakao mieszamy z mąką w dużej misce, odstawiamy.
- Miód gotujemy z przyprawami, odstawiamy, wkładamy masło, czekamy aż się rozpuści, a potem wystygnie. W śmietanie rozpuszczamy sodę, odstawiamy aż śmietana zwiększy swoją objętość (powinna mieć temperaturę pokojową).
- Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier, ubijajamy, dodając żółtka.
- Ubite jajka wlewamy do mąki i delikatnie mieszamy, wlewamy miód i dalej mieszamy.
- Na koniec dodajemy śmietanę z sodą.
- Ciasto będzie dość rzadkie. Odstawiamy je przykryte w chłodne miejsce (lub do lodówki), w ciągu 24 godzin zgęstnieje.
W dniu pieczenia:
- Mocno podsypując mąką, ciasto należy rozwałkować, teraz możemy wykrawać pierniczki.
- Blachę wykładamy papierem lub folią aluminiową, pierniczki układamy w pewnej odległości od siebie. Na każdy z nich nakładamy małą ilość marmolady, przykrywamy drugim o takim samym kształcie np. okrągłym i delikatnie dociskamy, następnie należy wykroić foremką pierniczki i skleić niedociśnięte brzegi.
- Pieczemy w temperaturze 180 °C przez 7-12 minut. Jeśli pierniczki mają być błyszczące, przed pieczeniem smarujemy
je roztrzepanym białkiem.
Polecamy również: Przepis na pierniki - prosty! To będą miękkie i łatwe w przygotowaniu świąteczne pierniczki
![Pierniczki nadziewane idealne na święta - sprawdzony przepis od pani Krystyny [12.12]](https://d-pt.ppstatic.pl/k/r/1/be/b0/5df1f1f767e70_p.jpg?1576137763)
