https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na ciasto marchewkowe - krok po kroktu. Prostszego i pyszniejszego nie znajdziesz!

N
Ciasto marchewkowe jest wilgotne i przepyszne
Ciasto marchewkowe jest wilgotne i przepyszne archiwum
Ciasto marchewkowe przeżywa renesans. Podpowiadamy, jak - krok po kroku, je przygotować, aby było idealnie puszyste i wilgotne. A jeśli myślicie, że marchewka wykorzystywana jest do wypieków od niedawna, jesteście w błędzie. To tradycja z czasów średniowiecza, kiedy to cukier był niezwykle drogi, a przy tym - trudno dostępny.

Ciasto marchewkowe jest najpopularniejsze w Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych, ale uwielbiają je również Polacy. Dodajmy, że ten przysmak cieszy się tak dużym uznaniem, że 3 lutego przypada... Dzień Ciasta Marchewkowego.

Ciasto marchewkowe

Dzięki marchewce, która mięknie podczas pieczenia, ciasto jest wilgotne i pyszne - stąd tak duża liczba jego fanów. Wypiek można podawać polane lukrem lub z mascarpone albo innym serkiem. Jego zaletą jest nie tylko pyszny smak, ale również fakt, że na dość długo zachowuje swoją świeżość.

Jak zrobić ciasto marchewkowe

Mamy wyjątkowo prosty przepis na słynne ciasto marchewkowe. Gwarantujemy, że Wasi bliscy będą nim zachwyceni!

Ciasto marchewkowe składniki

  • 200 g drobno startej marchewki (dwie szklanki)
  • trzy jajka
  • 200 g drobnego cukru lub cukru pudru
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 150 ml oleju roślinnego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • opcjonalnie - posiekane orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe

Ciasto marchewkowe przepis

  1. Ubijamy jajka z solą, dodajemy cukier.
  2. Ubijając mikserem, powoli wlewamy olej. Dodajemy także marchewkę i - jeśli mamy ochotę - posiekane orzechy, wiórki kokosowe.
  3. W oddzielnej misce, do przesianej mąki, dodajemy sodę, proszek do pieczenia, cynamon oraz sól. Mieszamy.
  4. Łączymy zawartość tych dwóch misek (delikatnie).
  5. Ciasto (powinno być dość gęste) wkładamy do formy o średnicy około 24 cm, nie zapominamy o papierze. Pieczemy przez 30-45 minut w temperaturze 180 stopni. Aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe, najlepiej użyć drewniany patyczek.

Polewa do ciasta marchewkowego

  • 125 g kremowego serka
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g miękkiego masła

Ubijamy te wszystkie składniki, wkładamy na około 15 minut do lodówki. Gotową polewą smarujemy ciasto marchewkowe. Możemy również je przekroić poziomo na dwa fragmenty, i posmarować środek częścią polewy.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska