Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pierniki na amoniaku. Przepis pani Aliny Książek [wideo]

Redakcja
Agata Wodzień
- Święta Katarzyna piernik zaczyna, więc ja już w święto Katarzyny 25 listopada zaczynam ciasto na pierniki, które potem leżakuje, a krótko przed świętami pieczemy i dekorujemy - mówi pani Alina Książek, dla której gotowanie jest wielką pasją. Sołtyska Pławina i członkini Stowarzyszenia Kobiet Wiejskich Gminy Inowrocław podzieliła się z nami swoim przepisem na pierniki.

- To duża porcja, czytelnicy mogą podzielić sobie proporcje na połowę. Ciasto może 2-3 tygodnie leżakować, a nawet miesiąc. Im dłużej leży, to też nabiera swojej mocy - tłumaczy pani Alina. 

 

Składniki: 

  • 1 kg smalcu
  • 3 kg mąki
  • 1 kg i 2 szklanki cukru
  • 2 opakowania amoniaku
  • 2 proszki do pieczenia
  • 5 opakowań cynamonu
  • kopiasta łyżeczka mielonych goździków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska