https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pierniki na amoniaku. Przepis pani Aliny Książek [wideo]

Agata Wodzień
- Święta Katarzyna piernik zaczyna, więc ja już w święto Katarzyny 25 listopada zaczynam ciasto na pierniki, które potem leżakuje, a krótko przed świętami pieczemy i dekorujemy - mówi pani Alina Książek, dla której gotowanie jest wielką pasją. Sołtyska Pławina i członkini Stowarzyszenia Kobiet Wiejskich Gminy Inowrocław podzieliła się z nami swoim przepisem na pierniki.

- To duża porcja, czytelnicy mogą podzielić sobie proporcje na połowę. Ciasto może 2-3 tygodnie leżakować, a nawet miesiąc. Im dłużej leży, to też nabiera swojej mocy - tłumaczy pani Alina. 

 

Składniki: 

  • 1 kg smalcu
  • 3 kg mąki
  • 1 kg i 2 szklanki cukru
  • 2 opakowania amoniaku
  • 2 proszki do pieczenia
  • 5 opakowań cynamonu
  • kopiasta łyżeczka mielonych goździków
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska