Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na pierniki świąteczne. Jak zrobić miękkie pierniczki na święta? Zobacz sprawdzony przepis

mm, mojewypieki.com
Przepis na pierniki świąteczne. Jak zrobić miękkie pierniczki na święta? Zobacz sprawdzony przepis
Przepis na pierniki świąteczne. Jak zrobić miękkie pierniczki na święta? Zobacz sprawdzony przepis Pixabay
Przepis na pierniki świąteczne. W niektórych domach bez przygotowywania pierników nie ma świąt. Jaki jest najlepszy przepis na pierniczki świąteczne? Zobacz naszą propozycję.

Nie zrobiłaś jeszcze pierników na święta? Nic straconego. Przedstawiamy sprawdzony przepis na miękkie pierniki świąteczne. Nie musisz się martwić, że pierniki trzeba odłożyć na kilka dni. Z tego przepisy pierniczki świąteczne od razu są miękkie i można je przyrządzić nawet w wigilijny poranek!

Przepis na pierniki świąteczne - miękkie

Zabieramy się do pracy. Co będzie nam potrzebne do przygotowania smacznych i miękkich pierników świątecznych?

PIERNIKI ŚWIĄTECZNE MIĘKKIE - SKŁADNIKI

  • 1 kg mąki pszennej
  • 8 żółtek
  • 3 białka
  • 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3 łyżki kakao
  • 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżeczki przypraw (2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka goździków, pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej, pół łyżeczki pieprzu), można zamiast dodać przyprawę korzenną do piernika
  • 250 g masła
  • 400 g miodu
Przepis na pierniki świąteczne. Jak zrobić miękkie pierniczki na święta? Zobacz sprawdzony przepis
Pixabay

Pierniki świąteczne - jak zrobić?

Dzień przed pieczeniem kakao wymieszaj z mąką w dużej misce i odstaw. Miód musisz zagotować z przyprawami i odstawić. Dodaj masło, poczekaj aż się rozpuści, a potem wystygnie. W śmietanie rozpuść sodę i odstaw - śmietana zwiększy swoją objętość.

Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając do powstania gęstej i błyszczącej piany. Dodaj żółtka i zmiksuj wszystko. Ubitą masę jajeczną wlej do mąki i delikatnie wymieszaj. Dodaj miód i ponownie wymieszaj. Na koniec dodaj śmietanę z sodą i wymieszaj.

Powstałe ciasto będzie dość rzadkie. Odstaw je przykryte w chłodne miejsce (do lodówki), w ciągu 24 godzin zgęstnieje.

W dniu pieczenia ciasto lekko podsyp mąką, rozwałkuj na grubość 3 - 5 mm (nie cieniej, najsmaczniejsze są te grubsze pierniczki) i wykrawaj pierniczki.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia, pierniczki ułóż w niedużej odległości od siebie.

Pierniczki musisz piec w temperaturze 180ºC przez 7 - 12 minut (w zależności od grubości i wielkości). Wyjmij z piekarnika, wystudź na kratce.

Pierniczki polukruj lub ozdób. Jeśli mają być błyszczące, przed pieczeniem posmaruj lekko rozmąconym białkiem.

Przepis na pierniki świąteczne. Jak zrobić miękkie pierniczki na święta? Zobacz sprawdzony przepis
Pixabay

Szukasz prezentu na święta? Zobacz nasze oferty

od 12 lat
Wideo

Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska