Nie zrobiłaś jeszcze pierników na święta? Nic straconego. Przedstawiamy sprawdzony przepis na miękkie pierniki świąteczne. Nie musisz się martwić, że pierniki trzeba odłożyć na kilka dni. Z tego przepisy pierniczki świąteczne od razu są miękkie i można je przyrządzić nawet w wigilijny poranek!
Przepis na pierniki świąteczne - miękkie
Zabieramy się do pracy. Co będzie nam potrzebne do przygotowania smacznych i miękkich pierników świątecznych?
PIERNIKI ŚWIĄTECZNE MIĘKKIE - SKŁADNIKI
- 1 kg mąki pszennej
- 8 żółtek
- 3 białka
- 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 3 łyżki kakao
- 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 łyżeczki przypraw (2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka goździków, pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej, pół łyżeczki pieprzu), można zamiast dodać przyprawę korzenną do piernika
- 250 g masła
- 400 g miodu
- Przepis na pierogi wigilijne Magdy Gessler i Ewy Wachowicz
- Poznaj przepis Gessler i Ewy Wachowicz na bigos wigilijny
- 12 potraw wigilijnych według przepisów Magdy Gessler. To świetnie przepisy! [wideo]
- Przepis na pierniczki last minute. Pierniki od razu miękkie!
- Potrawy wigilijne - lista 12 potraw wigilijnych. Takie dania królują na stołach
- Sałatka śledziowa czy jarzynowa - która najlepsza na Wigilię
Pierniki świąteczne - jak zrobić?
Dzień przed pieczeniem kakao wymieszaj z mąką w dużej misce i odstaw. Miód musisz zagotować z przyprawami i odstawić. Dodaj masło, poczekaj aż się rozpuści, a potem wystygnie. W śmietanie rozpuść sodę i odstaw - śmietana zwiększy swoją objętość.
Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając do powstania gęstej i błyszczącej piany. Dodaj żółtka i zmiksuj wszystko. Ubitą masę jajeczną wlej do mąki i delikatnie wymieszaj. Dodaj miód i ponownie wymieszaj. Na koniec dodaj śmietanę z sodą i wymieszaj.
Powstałe ciasto będzie dość rzadkie. Odstaw je przykryte w chłodne miejsce (do lodówki), w ciągu 24 godzin zgęstnieje.
W dniu pieczenia ciasto lekko podsyp mąką, rozwałkuj na grubość 3 - 5 mm (nie cieniej, najsmaczniejsze są te grubsze pierniczki) i wykrawaj pierniczki.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, pierniczki ułóż w niedużej odległości od siebie.
Pierniczki musisz piec w temperaturze 180ºC przez 7 - 12 minut (w zależności od grubości i wielkości). Wyjmij z piekarnika, wystudź na kratce.
Pierniczki polukruj lub ozdób. Jeśli mają być błyszczące, przed pieczeniem posmaruj lekko rozmąconym białkiem.
Szukasz prezentu na święta? Zobacz nasze oferty
Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Kaźmierska wróci za kraty? Mecenas Kaszewiak mówi, dlaczego tak się nie stanie
- Czyżewska była polską Marilyn Monroe. Dopiero teraz dostała kwiaty na grób
- Co się dzieje z Sylwią Bombą? Drobny szczegół totalnie ją odmienił [ZDJĘCIA]
- Olbrychski nie przypomina dawnego amanta "Jest jak Kopciuszek po dwunastej w nocy"