https://pomorska.pl
reklama

Przepis na pierniki świąteczne. Jak zrobić miękkie pierniczki na święta? Zobacz sprawdzony przepis

mm, mojewypieki.com
Przepis na pierniki świąteczne. Jak zrobić miękkie pierniczki na święta? Zobacz sprawdzony przepis
Przepis na pierniki świąteczne. Jak zrobić miękkie pierniczki na święta? Zobacz sprawdzony przepis Pixabay
Przepis na pierniki świąteczne. W niektórych domach bez przygotowywania pierników nie ma świąt. Jaki jest najlepszy przepis na pierniczki świąteczne? Zobacz naszą propozycję.

Nie zrobiłaś jeszcze pierników na święta? Nic straconego. Przedstawiamy sprawdzony przepis na miękkie pierniki świąteczne. Nie musisz się martwić, że pierniki trzeba odłożyć na kilka dni. Z tego przepisy pierniczki świąteczne od razu są miękkie i można je przyrządzić nawet w wigilijny poranek!

Przepis na pierniki świąteczne - miękkie

Zabieramy się do pracy. Co będzie nam potrzebne do przygotowania smacznych i miękkich pierników świątecznych?

PIERNIKI ŚWIĄTECZNE MIĘKKIE - SKŁADNIKI

  • 1 kg mąki pszennej
  • 8 żółtek
  • 3 białka
  • 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3 łyżki kakao
  • 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżeczki przypraw (2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka goździków, pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej, pół łyżeczki pieprzu), można zamiast dodać przyprawę korzenną do piernika
  • 250 g masła
  • 400 g miodu
Przepis na pierniki świąteczne. Jak zrobić miękkie pierniczki na święta? Zobacz sprawdzony przepis
Pixabay

Pierniki świąteczne - jak zrobić?

Dzień przed pieczeniem kakao wymieszaj z mąką w dużej misce i odstaw. Miód musisz zagotować z przyprawami i odstawić. Dodaj masło, poczekaj aż się rozpuści, a potem wystygnie. W śmietanie rozpuść sodę i odstaw - śmietana zwiększy swoją objętość.

Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając do powstania gęstej i błyszczącej piany. Dodaj żółtka i zmiksuj wszystko. Ubitą masę jajeczną wlej do mąki i delikatnie wymieszaj. Dodaj miód i ponownie wymieszaj. Na koniec dodaj śmietanę z sodą i wymieszaj.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pozostałe

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓

Powstałe ciasto będzie dość rzadkie. Odstaw je przykryte w chłodne miejsce (do lodówki), w ciągu 24 godzin zgęstnieje.

W dniu pieczenia ciasto lekko podsyp mąką, rozwałkuj na grubość 3 - 5 mm (nie cieniej, najsmaczniejsze są te grubsze pierniczki) i wykrawaj pierniczki.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia, pierniczki ułóż w niedużej odległości od siebie.

Pierniczki musisz piec w temperaturze 180ºC przez 7 - 12 minut (w zależności od grubości i wielkości). Wyjmij z piekarnika, wystudź na kratce.

Pierniczki polukruj lub ozdób. Jeśli mają być błyszczące, przed pieczeniem posmaruj lekko rozmąconym białkiem.

Przepis na pierniki świąteczne. Jak zrobić miękkie pierniczki na święta? Zobacz sprawdzony przepis
Pixabay

Szukasz prezentu na święta? Zobacz nasze oferty

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

Ja robię pierniki ciasto przebywa w lodówce pół roku na naturalnych produktach to jest pychota

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

215 zł miesięcznie za nadciśnienie. W tych sytuacjach możesz otrzymać zasiłek

215 zł miesięcznie za nadciśnienie. W tych sytuacjach możesz otrzymać zasiłek

Ostatnie wyniki losowania Lotto i Lotto Plus

Ostatnie wyniki losowania Lotto i Lotto Plus

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska