Nie zrobiłaś jeszcze pierników na święta? Nic straconego. Przedstawiamy sprawdzony przepis na miękkie pierniki świąteczne. Nie musisz się martwić, że pierniki trzeba odłożyć na kilka dni. Z tego przepisy pierniczki świąteczne od razu są miękkie i można je przyrządzić nawet w wigilijny poranek!
Przepis na pierniki świąteczne - miękkie
Zabieramy się do pracy. Co będzie nam potrzebne do przygotowania smacznych i miękkich pierników świątecznych?
PIERNIKI ŚWIĄTECZNE MIĘKKIE - SKŁADNIKI
- 1 kg mąki pszennej
- 8 żółtek
- 3 białka
- 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 3 łyżki kakao
- 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 łyżeczki przypraw (2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka goździków, pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej, pół łyżeczki pieprzu), można zamiast dodać przyprawę korzenną do piernika
- 250 g masła
- 400 g miodu
- Poznaj przepis Gessler i Ewy Wachowicz na bigos wigilijny
- Przepis na pierogi wigilijne Magdy Gessler i Ewy Wachowicz
- 12 potraw wigilijnych według przepisów Magdy Gessler. To świetnie przepisy! [wideo]
- Przepis na pierniczki last minute. Pierniki od razu miękkie!
- Potrawy wigilijne - lista 12 potraw wigilijnych. Takie dania królują na stołach
- Sałatka śledziowa czy jarzynowa - która najlepsza na Wigilię

Pierniki świąteczne - jak zrobić?
Dzień przed pieczeniem kakao wymieszaj z mąką w dużej misce i odstaw. Miód musisz zagotować z przyprawami i odstawić. Dodaj masło, poczekaj aż się rozpuści, a potem wystygnie. W śmietanie rozpuść sodę i odstaw - śmietana zwiększy swoją objętość.
Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając do powstania gęstej i błyszczącej piany. Dodaj żółtka i zmiksuj wszystko. Ubitą masę jajeczną wlej do mąki i delikatnie wymieszaj. Dodaj miód i ponownie wymieszaj. Na koniec dodaj śmietanę z sodą i wymieszaj.
Powstałe ciasto będzie dość rzadkie. Odstaw je przykryte w chłodne miejsce (do lodówki), w ciągu 24 godzin zgęstnieje.
W dniu pieczenia ciasto lekko podsyp mąką, rozwałkuj na grubość 3 - 5 mm (nie cieniej, najsmaczniejsze są te grubsze pierniczki) i wykrawaj pierniczki.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, pierniczki ułóż w niedużej odległości od siebie.
Pierniczki musisz piec w temperaturze 180ºC przez 7 - 12 minut (w zależności od grubości i wielkości). Wyjmij z piekarnika, wystudź na kratce.
Pierniczki polukruj lub ozdób. Jeśli mają być błyszczące, przed pieczeniem posmaruj lekko rozmąconym białkiem.

Szukasz prezentu na święta? Zobacz nasze oferty
