Przyprawy – gotowe czy domowe?
Smak i zapach przypraw korzennych nie ma sobie równych. Są intensywne, aromatyczne, a przy tym rozgrzewające. W okresie świątecznym cały dom pachnie cynamonem, goździkami, czy kardamonem, nie tylko ze względu na upieczone pierniczki.
Wiele osób do swoich wypieków wybiera w gotowe przyprawy, ponieważ są tanie i łatwo dostępne. Niestety, ich jakość pozostawia wiele do życzenia. W środku opakowania poza przyprawami znajdziemy też cukier, mąkę, czy wzmacniacze smaku. Dlatego też jeśli chcemy mieć intensywnie pachnącą, zdrową i smaczną mieszankę (nie tylko) do pierników to lepiej jest ją samodzielnie przygotować. Jak?
Domowa przyprawa do piernika – przepis
Przygotowanie domowej przyprawy do piernika jest niezwykle proste. Wystarczy wszystkie przyprawy wymieszać i gotowe! Można użyć tych sproszkowanych, choć jeśli wybierzemy te w kawałku i zmielimy samodzielnie to mieszanka będzie bardziej wyrazista.
Wskazówka: niewykorzystaną przyprawę przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku.
Składniki na domową przyprawę do piernika:
- Cynamon – 40 g (ok. 8 łyżeczek)
- Imbir – 15 g (ok. 3 płaskie łyżeczki)
- Gałka muszkatołowa – 10 g (ok. 2 łyżeczki)
- Goździki – 10g (ok. 2 łyżeczki mielonych, można użyć tych w całości)
- Anyż – 5 g (ok. ¾ łyżeczki)
- Kardamon – 10g (ok. 2 łyżeczki mielonej przyprawy, dostępne są też całe ziarna)
Wskazówka: do przyprawy piernikowej można dodać też ziarna wanilii, pieprzu, ziela angielskiego lub kolendry.
Jak wykorzystać przyprawę piernikową?
Wbrew nazwie przyprawę piernikową można wykorzystać także do przygotowywania wielu innych ciast i deserów. W naszej galerii zebraliśmy najciekawsze pomysły kulinarne, które na pewno cię zainspirują i zachwycą twoją rodzinę!