Najważniejszym składnikiem farszu pierogów z gęsiną, jest mięso gęsie pieczone w ziołach i z owocami, doprawiane do smaku naturalnymi przyprawami. A potem nadziewane do cieniutkiego, delikatnego i pysznego ciasta. Podawane wraz z sosem żurawinowym, który doskonale pasuje do dań mięsnych dzięki swojemu wyjątkowemu, nieco kwaskowatemu smakowi, z nutą goryczki…
W tej pierogarni wszystkie pierogi powstają tradycyjnymi metodami, ciasto jest ręcznie wyrabiane, a robione z niego pierogi – ręcznie klejone.
Dziś w swej ofercie Pierogarnia Bydgoska ma aż 36 rodzajów pierogów, każdego roku menu wzbogaca się o kolejne propozycje. Tym sposobem, do tradycyjnych pierogów z mięsem czy kapustą dołączyły pierogi z serem na ostro, koszerne, z makiem, ze szpinakiem, z rozmaitymi owocami, a także knedle.
Klienci doceniają te smaki i różnorodność, dzięki czemu Pierogarnia otrzymała niejedną nagrodę. Specjalnym wyróżnieniem była dla niej wizyta znanego restauratora Adama Gesslera, który zagląda tylko do najlepiej karmiących lokali.
?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Ostrowska-Królikowska pierwszy raz o wnuczce. Radosne słowa do maleńkiej Jadzi [FOTO]
- "Królowa Życia" wreszcie ściągnęła doczepy. Szok, co naprawdę ma na głowie | ZDJĘCIA
- Nie uwierzycie, gdzie pracuje dziewczyna Żyły. Jej koleżanki pękają z zazdrości
- Sąd orzekł, że to Zając jest winna w sprawie jej dzieci. Wymierzył jej bolesną karę