Organizatorzy zdecydowali, że właśnie 15 sierpnia na Jarmarku św. Wawrzyńca zostaną ogłoszone wyniki konkursu na regionalny produkt. Konkurs cieszył się sporym powodzeniem, bo zgłoszono aż 28 produktów w siedmiu kategoriach.
Jury w składzie Ewa Bukowska, Waldemar Stupałkowski, Tomasz Cyganek, Janusz Nikel i Roman Porożyński miało sporo do smakowania. Krajeńskie specjały - mięsiwa, ciasta, grzyby, owoce i nalewki - cieszyły oko. Co najważniejsze, stół z regionalnymi potrawami był ogólnodostępny. I przeżywał prawdziwe oblężenie. Każdy chciał spróbować słodkości, mięsiw i nalewek. - Jestem kierowcą, więc spróbuję pigwówki tylko łyżeczką - powiedział "Pomorskiej" Michał Niemczyk z Piaseczna. - Taką ilością tez da się wysmakować.
Inni też zadowolili się łyżeczką nalewki czy maleńkim kawałkiem ciasta, żeby starczyło dla wszystkich chętnych.
Jury zdecydowało, że w kategorii przetwory mięsne i wędliny najlepsza jest karkówka z warzywami Bernadety Kujawy z Sępólna.
W kategorii produktów piekarskich nagrodzono chleb ziołowy Bogumiły Olszewskiej z Sępólna. O dziwo, wśród produktów cukierniczych nie zwyciężył słynny wawrzynek Danuty Wały z Sępólna, a miodownik krajeński Józefa Bondarczyka z Więcborka.
Wśród przetworów warzywnych i owocowych nagrodzono Stowarzyszenie "Wawrzyniec" przy Zespole Szkół nr 3 w Sępólnie za konfiturę z moreli. Wśród nalewek największe uznanie zdobyła pigwówka Danuty Wańke z Iłowa, której gospodarstwo agroturystyczne słynie ze znakomitych ryb.
Z kolei w kategorii miody najwyższe uznanie zdobyły wyroby Henryka Brachowskiego z Nowej Tucholi, a w kategorii nazwanej jako "inne" nagrodę zdobyły rydze w sosie pomidorowym Bogusławy Szwed.