PIP organizuje ten konkurs od 16 lat.
W ten sposób chce promować najlepsze praktyki bhp i ochrony pracy, ale także zachęca przedsiębiorców do tworzenia bezpiecznych etatów. „Ocetix” szczególnie dba też, by pracownicy wykonywali zajęcia w ergonomicznej pozycji.
- W konkursie biorą udział firmy, które uzyskały pozytywną ocenę stanu warunków pracy - informuje Katarzyna Pietraszak, rzecznik prasowy Okręgowego Inspektoratu Pracy w Bydgoszczy.
Trzy kategorie: do 50, od 51 i powyżej 250 zatrudnionych
Z uwagi na zróżnicowanie zakładów pod względem liczby zatrudnionych, pracodawcy są oceniani w trzech kategoriach: zakłady zatrudniające do 50 osób, od 51 osób i powyżej 250. Konkurs przebiega w dwóch etapach. Pierwszy odbywa się na szczeblu okręgowych inspektoratów, a drugi, finałowy – na szczeblu ogólnopolskim.
Owidiusz byłby zadowolony z Ocetixu
Laureaci dołączają do Złotej Listy Pracodawców i nagradzani są statuetkami Mesum tutissimus Ibis, której nazwa nawiązuje do czasów Owidiusza i wyraża przesłanie konkursu: „ze mną będziesz bezpieczniejszy”.
Ocetix, wytwórnia octu i majonezu, została wyróżniona w kategorii Zakłady Małe. Zakład zatrudnia 49 osób. Obiekty produkcyjne zlokalizowane są w zabudowie z XIX wieku, która została wyremontowana i zaadaptowana pod nadzorem konserwatora zabytków.
Obecnie obiekty i pomieszczenia pracy spełniaj podwyższone standardy bhp.
Dzięki inwestycji w transportery opakowań szklanych wyeliminowano zagrożenie hałasem.
Udało się też maksymalnie zmniejszyć obciążenie układu mięśniowo-szkieletowego przez zastosowanie, m.in. ruchomych stołów i automatycznej instalacji ważenia i zasypów surowców.
Ponadto firma wdrożyła system zarządzania jakością oraz HCCP.
Ryzyko zawodowe
Ocena ryzyka zawodowego odbywa się z udziałem pracowników i lekarza medycyny pracy. Jest ona na bieżąco aktualizowana przy uwzględnieniu wniosków pracowników.
