Pizzami według receptury Vallerio Valle będzie można delektować się już od soboty, 5 kwietnia w nowo otwieranej włoskiej restauracji przy Portowej 3 w Grudziądzu.
- Kiedy byłem mały, nie marzyłem by stać się pizzaiolo. Na moje dziewiąte urodziny podarowano mi komputer z instrukcją nauki programowania. Myślałem, że będę informatykiem - opowiada Vallerio Valle. - Jednak... w 1996 roku rozpocząłem prace w pizzerii i odkryłem, że sprawia mi to dużo przyjemności jak programowanie gdyż także w tym obszarze można wykreować produkt od zera i natychmiast widzieć rezultat. Wraz z moją pracą, pasja do pizzy ciągle wzrastała.
Pizzaiolo wspomina, że wiele osób pyta go o sekret dobrej pizzy. Długo trwało... gdy sam Valerio Valle go odkrył. - Zrozumiałem, że nie ma jednego sekretu. Na to składa się wiele ważnych czynników: od ciasta, temperatury, po produkty. To wszystko ma znaczenie na efekt końcowy - dzieli się Valerio Valle. I podkreśla: - Dzisiaj dla mnie dobra pizza to: pizza piękna do oglądania, smaczna do zjedzenia i łatwa do strawienia.
W Polsce są ludzie szaloną energią, gotowi na nowe projekty
Dlaczego mistrz wybrał Polskę, aby tu tworzyć włoskie restauracje, dzielić się swoim doświadczeniem ucząc pizzaiolo? - Spotkałem w Polsce ludzi, którzy mają szaloną energię by rozwijać nowe projekty i osoby które kochają pizzę i Włochy. Czuję się tutaj jak w domu, tu mój drugi dom - zaznacza jeden z najbardziej utalentowanych pizzaiolo na świecie.
Z pewnością jedną z takich osób, o jakich wspomina Valerio Valle jest Sergiusz Urbaniak, który założył sieć restauracji Tutti Santi we współpracy z Valerio Valle. - Dzisiaj pizza jest daniem nowoczesnym, restauracyjnym. Obecnie pizza musi być pyszna, piękna i lekkostrawna. O takiej pizzy mówimy w Tutti Santi. Czerpiemy z włoskiej tradycji. Pizze przygotowujemy na recepturach mistrza Vallerio Valle, który także szkoli zespół. Produkty przywozimy z Włoch - podkreśla Sergiusz Urbaniak.
Kolejna restauracja na mapie Grudziądza
W Grudziądzu, już od 5 kwietnia Tutti Santi zaprasza wszystkich amatorów dobrej, włoskiej pizzy. Restauracja znajduje się przy Portowej 3 na parterze nowo wybudowanego apartamentowca. Będzie czynna siedem dni w tygodniu.
