- Co to jest kac?
- Kac powstaje po wypiciu zbyt dużej ilości alkoholu. Co to jest duża ilość? Każdy człowiek ma genetycznie uwarunkowane zdolności do pozbywania się trujących związków chemicznych powstających podczas metabolizmu alkoholu w organizmie. Jeden ma objawy kaca po wypiciu 100 gram wódki - inny dopiero, gdy wpije 500 gram. Objawy kaca to pragnienie, ból głowy, zawroty, brak apetytu, nadwrażliwość na światło i dźwięk. Często występują nudności i wymioty, podwyższone ciśnienie, a także ogólne wyczerpanie fizyczne i psychiczne.
- Dlaczego mamy kaca?
- W alkoholu etylowym znajdują się śladowe ilości alkoholu metylowego, który jest trujący - wypicie 10 ml tego trunku może spowodować śmiertelne zatrucie. Te śladowe ilości w wódce powodują właśnie złe samopoczucie następnego dnia. Dlatego na alkoholu nie należy oszczędzać i kupować tylko ten najlepiej oczyszczony.
- Jak się upijamy?
- Po wypiciu alkohol stopniowo dostaje się do krwi, jest rozprowadzany do wszystkich komórek w organizmie w tym do mózgu. W wątrobie ulega przemianom chemicznym i jest przetwarzany na kwas octowy. Właśnie ten kwas razem ze śladowymi ilościami alkoholu metylowego odpowiadają za objawy kaca. Gdy alkohol dostanie się do mózgu powoduje zaburza działanie przysadki mózgowej. Organ ten zaczyna wadliwie funkcjonować i daje sygnały powodujące, że człowiek wydala duże ilości moczu, a zanim także konieczne do prawidłowego funkcjonowania pierwiastki takie jak sód, potas, magnez i cukier. To kończy się odwodnieniem organizmu - dlatego na kacu tak bardzo chce się pić. Natomiast utrata cukru powoduje osłabienie mięśni i drżenie rąk. Efektem odwodnienia jest także ból głowy. Mózg kurczy się i pociągając za sobą opony mózgowe. Brak glukozy natomiast obniża poza tym sprawność komórek mózgowych, dla których jest ona źródłem energii.
- Wielu mimo tych ostrzeżeń będzie pić.
- Jeśli mimo to wszystko, co powiedziałem, nadal zamierzacie państwo spędzić noc sylwestrową z szampanem lub innymi trunkami, trzeba pamiętać o pewnych zasadach. Nigdy nie pić na pusty żołądek. Należy jeść różne potrawy, także te tłuste. To powoduje wolniejsze wchłanianie alkoholu z żołądka, a tym samym dajemy wątrobie możliwość odtruwania organizmu. Alkohol trzeba też popijać wodą mineralną. Dobrze przed imprezą wziąć tabletki zawierające witaminy i minerały.
- Czy gatunek alkoholu ma wpływ na moc kaca?
- Trzeba pić jedynie alkohol wysokooczyszczony pochodzący z oficjalnego źródła. Kac powstaje najczęściej po alkoholach nazwijmy je koniakowatymi lub po winie czerwonym marnej jakości. Wódki czyste i whisky w niewielkiej ilości nie mają tak trującego działania.
Nigdy też nie wolno mieszać alkoholi jeśli pije się je w większej ilości. Szczególnie zabójcza jest mieszkanka wódki i piwa. Niskoprocentowe piwo toruje drogę do wchłaniania wysokoprocentowej wódki i szybciej następuje proces upojenia i kac tym bardziej dokuczliwy. Poza tym alkohol jest dla ludzi mądrych, którzy wiedzą jaka jest granica ich możliwości i nigdy jej nie przekraczają.