W skrócie:
Podzielę się dzisiaj z tobą moim absolutnie ulubionym przepisem na ciasto z truskawkami i galaretką oraz kremem budyniowym. Ten deser przypomina mi dzieciństwo, bo odkąd pamiętam, robiła go moja ciocia, która jest mistrzynią wypieków. Zawsze prosiłam ją, żeby upiekła dla mnie to ciasto z truskawkami. Jest tu wszystko, co najlepsze – delikatny, puszysty biszkopt, aksamitny, słodki krem budyniowy i świeże owoce w galaretce. W końcu ciocia podzieliła się ze mną przepisem, który wydawał mi się nieco skomplikowany. Jednak ten biszkopt z truskawkami i galaretką wcale nie jest trudny do zrobienia. Po prostu jego przygotowanie składa się z kilku etapów. Jeśli jednak będziesz wykonywać czynności krok po kroku, na pewno sobie z nim poradzisz. Warto, bo efekt jest zachwycający.
Ciasto z truskawkami i galaretką – przepis na dużą blachę
Czas przygotowania: 40 minut + pieczenie biszkoptu + chłodzenie kremu i galaretki.
Porcja: blacha o wymiarach 30 x 26 cm.
Poziom trudności: średni.
Składniki:
Na biszkopt:
150 g mąki pszennej,
4 jajka,
100 g drobnego cukru,
łyżka octu,
łyżeczka proszku do pieczenia.
Na krem budyniowy:
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru,
2 szklanki mleka,
kostka masła,
2 łyżki cukru.
Dodatkowo:
0,5 kg truskawek,
2 opakowania galaretki truskawkowej,
800 ml gorącej wody.
Jak zrobić ciasto z truskawkami, budyniem i galaretką?
Najpierw przygotowałam biszkopt. Oddzieliłam żółtka od białek, a białka ubiłam z cukrem na sztywną pianę.
Żółtka wymieszałam w miseczce z octem i proszkiem do pieczenia. Dodałam do ubitych białek.
Na koniec dodałam mąkę i wszystko wymieszałam.
Biszkopt piekłam 45 minut w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 170 stopni. Następnie zostawiłam do ostygnięcia.
Zabrałam się za masę budyniową. Ważne: masło powinno być całkowicie miękkie, więc wyjęłam je wcześniej z lodówki.
W rondelku podgrzałam 1,5 szklanki mleka i 2 łyżki cukru. Zagotowałam.
W kubeczku wymieszałam resztę mleka z budyniem. Wlałam do rondelka. Wymieszałam całość.
Krem budyniowy przelałam do miseczki, przykryłam folią, żeby nie zrobił się kożuch i zostawiłam na ok. 2 godziny do ostygnięcia.
Ugotowałam galaretkę według przepisu na opakowaniu i zostawiłam do ostygnięcia.
Masło umieściłam w naczyniu miksera i ubijałam, aż zrobiło się puszyste. Następnie dodałam po łyżce masę budyniową.
Na biszkopcie ułożyłam masę budyniową, wygładziłam łyżką.
Pokroiłam truskawki (jeśli są małe, można zostawić je w całości) i ułożyłam na kremie budyniowym. Całość zalałam tężejącą galaretką. Wstawiłam na 2 godziny do lodówki.
Jak kupić dobry miód? 7 kroków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?